Реклама / Ads
7| 5505 |12.12.2018 НОВИНИ

Спецсъдията Ушев прегази ВКС като танк кенче бира; Иванчева и Петрова са в ареста правилно

.
Георги Ушев Източник: БГНЕС
Очаквано шефът на Апелативния спецсъд Георги Ушев защити колегите си по казуса с мярката на Иванчева.
 

Той и колегите му се оказаха в центъра на скандал преди месец, когато спряха освобождаването под домашен арест на отстранения кмет на „Младост” Десислава Иванчева и заместника й Биляна Петрова само няколко часа, след като то беше разпоредено от първоинстанционния спецсъд. Едва през миналата седмица двете бяха окончателно оставени под стража от АСНС, като това бе направено със закъснение от 40-дневния срок.

 

Заради публикации, в които се изразяват съмнения за тенденциозност при блокиране на освобождаването на Иванчева и Петрова, Върховният касационен съд започна проверка по случая. Според магистратите от ВКС, колегите им са допуснали ред грешки и закононарушения в случая от 16 ноември.

 

Ушев обаче категорично не е съгласен. Законът казва, че тези определения на Специализирания наказателен съд се изпълняват незабавно, освен ако спецсъдът не постанови друго или горната инстанция не определи друго. Когато СНС постановява друго, той го прави веднага в същото определение, нашето становище в АСНС е, че ние възможно най-бързо трябва да решим при наличие на частен протест, обясни съдията.

 

Според него предписанията на ВКС да се изчака годен протокол от заседанието и да се съберат становища от страните в 7-дневен срок би означавало обезсмисляне на самата процедура – докато се реши дали решението на долната инстанция трябва да се спре, горната вече ще е време да се произнася.

 

Ушев посочи, че от АСНС са искали становището на Висшия съдебен съвет дали при проверката от ВКС става дума за тенденциозно отношение и опит за натиск върху съда именно защото тя е дошла преди окончателното решение за мярката на Иванчева: „При подобни условия не е извършвана такава проверка – докато съдиите си разглеждат мярката, делото се взема, за да се проверява по медийни публикации”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4104 |18.11.2018 Шофьор прегази пешеходец на входа на Южния парк . 2| 4985 |24.09.2018 Шофьор прегази млад мъж във Велико Търново и избяга . 1| 4891 |12.09.2018 Шофьорът, прегазил балетист – без книжка и с два акта . 0| 3641 |11.09.2018 Върнаха в ареста надзирателя, прегазил дете в Пазарджик

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads