Реклама / Ads
138| 5895 |29.10.2011 НОВИНИ

Шефът на БАН: Писна ми, до гуша ми дойде!

.
Н. Съботинов
Дано да се смилият над нас. След като академията беше запазена като научна институция, след като се запази нейната автономия, сега няма резон да се реже бюджетът й, казва шефът й.
 

Откакто съм председател на БАН се занимавам все с финансирането на академията, казва за Агенция „Фокус” акад. Никола Съботинов. Писна ми, до гуша ми е дошло. Не мога и вече да се оправям, защото ние искаме да работим спокойно, още повече, че ние сме организация с творчески характер на дейности, особено в областта на новите технологии, иновациите, където искаме да има известно спокойствие, за да бъдем полезни на хората със своите научни постижения, казва още Съботинов.

Въпреки всичко тази година Народното събрание е приело единодушно отчета на академията, от което става ясно, че тя добре си е свършила работата, що се касае до научната дейност, каза акад. Съботинов.

През 2010 г. направихме тежките реформи. Така че ние продължаваме да функционираме. Проблемът е, че ограничените средства влошиха условията за работа и това доведе до намаляване в значителна степен на собствените ни приходи. Ние не разчитаме само на държавния бюджет. Държавната субсидия я ползваме да заплащаме труда на хората и за функциониране на инфраструктурата. Иначе средствата за провеждането на научни изследвания идват по линия на проектите. Това са всъщност нашите собствени приходи на академията. БАН горе-долу през последните години общият й бюджет, който включва и собствените й приходи, и субсидия, е разпределен така: държавна субсидия около 60 % и собствени приходи около 40 %, което за една такава институция като нашата е много добре, казва още председателят на БАН.

В петък Общото събрание на академията прие декларация, в която се изразява категорично несъгласие с определения бюджет на институцията. Предвидени са и протестни действия за 1 ноември – Деня на будителите.

Дано да се смилият над нас. Приет бе нов закон за академията. Това беше добро решение. При е се съставяне на съвет на настоятелите, който работи. Преминахме под прекия отчет на парламента. Тоест след като академията беше запазена като научна институция, след като се запази нейната автономия, сега няма резон да се реже бюджетът й, коментира Н. Съботинов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5127 |21.10.2011 Шефът на СОС забъркан в далавери за милиони . 7| 5371 |17.10.2011 Шефът на Комисията антимафия погна протеже на Кушлев . 19| 6155 |04.08.2011 Шефът на М-tеl пред уволнение . 10| 6585 |25.07.2011 Шефът няма право да иска копие от лична карта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads