Реклама / Ads

4| 2443 |19.10.2021 НОВИНИ

Шефът на „Булгаргаз“: Дългът на „Топлофикация-София“ трябва да се плати до 25 октомври

.
Николай Павлов Източник: БГНЕС
„Дългът на „Топлофикация-София“ заплашва държавата да остане без газ. Това е водещото“, напомни изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов. Той допълни, че задълженията трябва да се погасят до 25 октомври, информира БГНЕС.

Дружеството за шеста година има проблеми с плащанията към „Булгаргаз“. В момента „Топлофикация-София“, чийто принципал е Столична община, има задължения от 130 млн. лева, добави Павлов. 

 

„Ние сме длъжни да си събираме парите и да си изпълняваме договорите – както към нашите доставчици, така и към нашите клиенти. Защото те са заявили количествата, ние, съответно, сме ги заявили на нашите доставчици, те са си ги платили, ние трябва да ги предплатим. В момента се е разразила невероятна криза в Европа – има огромен недостиг на природен газ и ще бъде срамно ние да не можем да си заплатим газа на значително по-ниски цени от тези в Европа“, обясни Павлов.

 

Той допълни, че „Булгаргаз“ иска незабавно да бъдат платени задълженията на „Топлофикация-София“, като това да се случи до 25 октомври, за да може „Булгаргаз“ да се разплати с доставчиците си.

 

„Но тук остава отворен въпросът какво ще правим през следващите месеци. Наистина трябва да се намери решение, което да бъде устойчиво и което да позволи на „Топлофикация-София“ да си изпълнява договора с „Булгаргаз“. Вероятно „Топлофикация-София“ е търсила и други доставчици, но към настоящия момент ние сме тези, които предлагат най-добрата цена на пазара“, обясни още Павлов.

По думите му дружеството е винаги на загуба.

 

„Топлофикация-София“ има постоянни задължения към „Булгаргаз“ през годините. Това особено се изостря преди началото на отоплителния сезон, което е необяснимо. Затова ние предприемаме действия, за да можем да съберем парите и да можем да гарантираме доставките за всички клиенти, които са сключили договори с нас“, добави Павлов.

 
Той обясни, че е нямало година в която „Топлофикация-София“ да не е дължала пари.  

„Аз съм тук от 2015 г. Значително намалихме вземанията от „Топлофикация-София“, но всяка година те си позволяват да трупат огромни дългове“, добави шефът на „Булгаргаз“.

 

Според Павлов Столичният общински съвет, който е и принципал на „Топлофикация-София“, не предприема действия.

 

„БЕХ се намесва в няколко случая, за да подкрепи „Топлофикация-София“, искам да подчертая това дебело. Защото очевидно техният принципал не предприема действия за подкрепа на собственото си дружество. Столичният общински съвет би следвало като принципал да се грижи за своето дружество. Но БЕХ години наред оказва подкрепа на „Топлофикация-София“ с една-единствена цел – да се гарантират доставките не само за „Топлофикация-София“, но и за цялата държава“, обясни още изпълнителният директор на „Булгаргаз“.

 

Той не пожела да направи прогноза за край на енергийната криза.

 

„Не можем да се наемем с такава прогноза. Дори и в Европа не можаха да прогнозират такава криза. Миналата година станахме свидетели точно на обратното – рекордно ниски цени. Цената на газа беше достигнала под 5 евро, в момента 90, 100, само преди броени дни беше стигнала 120 евро на мегаватчас“, каза шефът на „Булгаргаз“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 9| 2422 |19.10.2021 Шефът на СРЗИ: Ситуацията е напрегната, но има свободни легла . 19| 3232 |18.10.2021 Шефът на ”Топлофикация София”: В добрия случай от 2022 г. парното ще поскъпне с 20% . 5| 2850 |15.10.2021 Шефът на ”Топлофикация”: Би било апокалипсис, ако спрем да работим . 2| 2538 |15.10.2021 Шефът на „Булгаргаз“ увери: Няма да допуснем недостиг на газ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ