Реклама / Ads
2| 3183 |15.10.2021 НОВИНИ

Шефът на „Булгаргаз“ увери: Няма да допуснем недостиг на газ

.
Осигурили сме количествата природен газ за българския пазар и няма да допуснем недостиг. Всички заявки на нашите клиенти са гарантирани. Това заяви в ефира на bTV изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов.
 

„В момента виждаме извънредна ситуация в Европа. Всички признават, че има енергийна криза и недостиг на газ. Стигна се до 120 евро за мегаватчас. Цената на природния газ спрямо миналата година се е увеличила почти 24 пъти“, отчете той.

 

Павлов уточни, че цялата тази ситуация с недостига на „синьото гориво“ се е отразила и на цените на тока, които са се увеличили на европейските пазари.

 

„Над 40% от електроенергията в ЕС се произвежда от природен газ и тази висока цена беше внесена в България. При нас ситуацията е по-различна, защото много малко количества електроенергия се произвежда от газ“, обясни той.

 

Според него друг проблем е, че газовите хранилища в Европа не бяха запълнени. „Но ние изпълняваме нашия план за нагнетяване, дори нагнетяваме по-големи количества спрямо миналата година“, каза изпълнителният директор на „Булгаргаз“.

 

Той коментира подробно и ситуацията около „Топлофикация София“, която е не само най-големият клиент на „Булгаргаз“, но има и огромен дълг към компанията.

 

„Най-нежеланият изход е да се спре подаването на природен газ към „Топлофикация София“, обърна внимание Павлов.

 

Той отбеляза, че, ако се спрат доставките за „Топлофикация София“, ще спре газът за всички.

 

„Надявам се да не се стигне до този сценарий. Не можем да рискуваме доставките за останалите потребители заради тях. Дългът трябва да бъде погасен“, заяви Павлов.

 

„Булгаргаз“ не работи на загуба. Но в Европа, ако не си заплатиш природния газ авансово, няма да го получиш“, отбеляза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 11490 |10.10.2021 Шефът на НАП: Потърсиха ме, за да купят фирмата ми със 700 хил. лв. задължения . 4| 4032 |08.10.2021 Шефът на статистическата служба в Скопие: Не е имало натиск върху българи. Това са глупости . 0| 3341 |06.10.2021 Евакуираха екипажа на „Вера Су“. Шефът на „Морска администрация“ поема кораба . 2| 4646 |04.10.2021 Шефът на ББР: Банката е плащала 5-6 пъти над пазарната цена за услуга, свързана с медиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads