Реклама / Ads
5| 3897 |06.01.2022 НОВИНИ

Шефът на ”Булгаргаз”: Няма политически интриги в увеличението на природния газ

.
Николай Павлов Източник: БГНЕС
Няма нито преднамереност, нито политически интриги в увеличението на цената на природния газ, заяви пред БНТ изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов. Компанията ценообразува сългасно наредба 2, утвърдена от КЕВР за 2013 г. Там е ясно разписано как точно се ценообразува и кои компоненти точно влизат в цената.
 

"Съхранението и добивът се определят още през март месец от оператор и има план, който стриктно се следва до началото на отоплителния сезон. Добивът започва с началото на отоплителния сезон и завършва на 31 март следващата година", обясни Николай Павло.

 

"Булгаргаз" е 100 процента държавно предприятие, чийто краен принципал е Българският енергиен холдинг, тоест, крайният собственик е Министерството на енергетиката, подчерта изпълнителният директор.

 

С мораториума се замразяват цените на топлинната енергия и топлофикациите ще закупуват газ на по-висока цена, а реално ще продават топлинната енергия, произведена от този газ, на много по-ниска цена.

 

"Ще се появи една ликвидна дупка, тоест, безпаричие", обясни Павлов.


"Булгаргаз" внася заявление 20 дни преди началото на доставката, тоест, на 10 декември е внесено заявление, в което са отразени количествата и цените, които са по договори. Има голямо нарастване на т.нар. "хъбов индекс" за доставка, уточни Павлов.

 

Той потвърди, че има писмо от Азербайджан във връзка с проектоцените на азерския газ. То е получено в "Булгаргаз" на 24 декември и е изпратено до всички институции, които не попадат в забраната за подаване на информация. До него имат достъп и Министерският съвет, и БЕХ. Павлов заяви, че няма представа как информацията е изтекла в публичното пространство.

 

"В писмото, доста остро писмо, пише какви действия трябва да предприеме Булгаргаз за ограничаване на разпространяването, ние сме сигнализирали и ДАНС, за да се види по какъв начин е стигнало това писмо до тези хора", обясни Павлов


Азерският газ трябва да се доставя чрез гръцко-българския газопровод, който обаче не е завършен. Синьото гориво не може да преминава през турската връзка, защото доставчикът има задължения единствено към гръцката страна.

 

"Булгаргаз" не отговаря за построяването на интерконектори, категоричен е изпълнителният директор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3760 |06.01.2022 По-строги мерки няма да има, но има готовност за такива. Променят продължителността на карантината . 1| 3301 |06.01.2022 Проф. Дичев: Политиците са недосегаеми на принципа ”за кокошка няма прошка, за милиони няма закони” . 76| 8347 |06.01.2022 НАТО няма сестра у нас – сто пъти се обясни. Стига фейкове . 14| 2872 |06.01.2022 Джокович няма да участва в Australian Open заради визата му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads