Реклама / Ads
17| 3072 |30.05.2023 НОВИНИ

Шефът на ДАНС пред депутатите: Шефовете на службите не се съгласуват с партньорски държави

.
Ръководителите на службите не се съгласуват с партньорски държави - няма такова законово изискване, нито такава практика. Това заяви пред депутатите в Народното събрание шефът на ДАНС Пламен Тончев.
 

Народните представители провеждат извънредно заседание, на което изслушват началниците на службите заради записа от срещата на “Продължаваме Промяната”, в който се говори за чистки и съгласуване на ръководствата на службите с чужди държави. Казаното в срещата предизвика остри реакции и накара “Възраждане” и ВМРО да поискат от прокуратурата да започне разследване за “престъпление против републиката”. Обвинението се зае да проверява и е изискало действия от ДАНС.

 

По предложение на "Възраждане" депутатите гласуваха заседанието да се излъчва на живо по БНТ 1. 

 

По време на изслушването си Пламен Тончев заяви, че не отговарят на истината и твърденията, че назначаването на ръководители на службите се съгласува с партньорските държави заради необходимостта от достъп до класифицирана информация на ЕС и НАТО.

 

"Назначаването на председател на ДАНС се извършва по стриктно законова процедура, която е само в рамките на Република България. По предложение на министерски съвет те се назначават с указ на президента. В нито едно от изискванията на закона не се предвижда кандидатурите за председател на ДАНС да се съгласуват с когото и да е, в това число и чужди посолства. Има законов ред за достъп до национална класифицирана информация и до такава на НАТО и ЕС. Ние като членове на ЕС и НАТО също не съгласуваме кандидатите за ръководители на партньорските служби", заяви Пламен Тончев.

 

Той отрече и намеците за руско влияние в службите, които нанасят “репутационни вреди” не само на службите, но и на държавата, посочи още Тончев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3377 |30.05.2023 Денков отговори на Габриел: Да седнем и да кажат какво имат предвид под ”друга формула” и ”друг състав” . 0| 2861 |30.05.2023 WINBET вече предлага игрите на Wazdan на своя сайт . 9| 3000 |29.05.2023 Лилия Чанишева пред съда: Путин е корупция, ниски заплати и растящи цени. Путин е война! . 0| 2660 |29.05.2023 Педро Санчес свиква предсрочни парламентарни избори в Испания през юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads