Реклама / Ads
0| 13597 |01.04.2022 НОВИНИ

„Шефът не е добре“: Защо Путин има нужда от хирург-онколог?

.
Източник: проект.
Тази година Путин ще отпразнува 70-ия си рожден ден. Йосиф Сталин вече е преживял втори инсулт на тази възраст. Леонид Брежнев губи способността си да работи и реалната власт преминава към обкръжението му, а Юрий Андропов изобщо не доживява до тази дата. Здравето на Путин по думите на Песков е „отлично“. Съдейки по излъчваните кадри, президентът наистина не може да се сравни с предшествениците си - спортува, разхожда се и най-много да настине. Ако се вярва на репортажите за Путин, няма да е трудно да ръководи Русия до 2036 г., както позволява Конституцията, която промени. А така ли е?
 

Това пишат журналистите Михаил Рубин, Дмитрий Сухарев, Михаил Мъглов, Роман Баданин и Светлана Райтер (Медуза) в свое разследване, посветено за здравето на руския лидер. Материалът е публикуван в проект. на 1 април 2022 г.

 

„Аз се упражнявах. Така се случи, че конят застана пред бариерата, а аз направих салто, просто истинско салто - бум!“

 

Изявлението на Путин миналата година е едно от най-редките признания на руски президент за някакви здравословни проблеми. По думите му е паднал върху дървените стърготини и му е било „достатъчно удобно“.

 

Заемайки креслото на държавния глава на 47-годишна възраст, Путин в началото на президентската си кариера, създаде образа си на активен човек в разцвета на силите си. Като се има предвид, че през 2002 г. националният лидер зачева извънбрачно дете с любовницата си Светлана Кривоногих, този образ не е далеч от истината…

 

За Кремъл винаги е било важно да създаде образа на „алфа мъжки“ президент и решават  изобщо да не казват нищо лошо за здравето му.

 

Но явно падането от коне е проблем. 

 

През 2000-те години държавният глава е силно запален по конния спорт и нараняванията, свързани с тази дейност, не го подминават. Едно от паданията му е съвсем сериозно - известно време Путин  „дори не можеше да стои на краката си", а след това дълго се лекува, спомня си познат на тогавашния държавен глава. 

 

На 4 ноември  2012 г. в Деня на националното единство, държавните телевизии показаха кадри от полагането на цветя на паметника на Минин и Пожарски на Червения площад. На церемонията присъстват Путин и патриарх Кирил. Президентът обаче не е особено показан в телевизионното предаване. Работата е там, че той куца и е толкова забележимо, че решават да скрият информацията не само по телевизията - пресслужбата на Кремъл не публикува видеото от събитието на официалния уебсайт, ограничавайки се до снимки и категорично забранява на информационните агенции да споменават „куцането”. Но кадри на куцащия Путин се появяват в интернет благодарение на сайта на Патриаршията, където видеото от церемонията е публикувано без съкращения.

 

По времето на церемонията на Червения площад вече е очевидно за служителите, работещи с Путин, че нещо не е наред с президента. Още през септември той куца на срещата на върха на АТЕС във Владивосток, а след това сякаш остава в Москва - Кремъл започва да отменя един след друг официалните полети на Путин. През декември става още по-лошо - важните събития не са за повече от час - националният лидер не може да седи повече - по здравословни причини.  А в края на 2012 г. Путин не успява да посрещне премиера на Япония в Кремъл. Длъжностните лица неофициално казваха: „шефът не е добре“...

 

Както знаете, Путин обича животните. 


Но в името на здравето си той е готов да бъде извършена болезнена и медицински съмнителна процедура върху животни.


 От края на втория мандат на Путин здравето му е национален приоритет.


През пролетта рогата на алтайските марали  растат с голяма скорост - няколко сантиметра на ден. В този момент рогата все още не са вкостенели, те са меки и пълни с кръв. На екстракта от тези рога се приписва лечебен ефект - предполага се, че е полезно за хората да си взимат бани в кръвта… Елените се връзват или захващат на специална машина, повдигат се така, че да висят безпомощно, а все още живите рога се отрязват - често с обикновена ножовка. Активистите за правата на животните сравняват усещанията на животните с изтезанието - вадене на ноктите на човек…

 

Сергей Шойгу, тогава ръководител на Министерството на извънредните ситуации, е първият в руския елит, който се заинтересува от конкретните бани.

 

В средата на 2000-те той за първи път води президента в Алтай и го убеждава в ползите от процедурата - предполага се, че подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система и подмладява кожата. Путин, започнал да мисли повече за здравето си, при едно от пътуванията се потапя във ваната с напитка от еленски рога, която излъчва специфична миризма. Познат на президента твърди, че е бил предупреден - няма нито едно убедително доказателство за ползите от баните с рога. Но Путин го харесал, оттогава той е бил в Алтай повече от веднъж . 

 

Един от събеседниците на Проекта - бивш служител на президентската администрация - казва, че самият той си е визал баня с рога в Алтай и там, наред с други неща, се е срещнал с кмета на Москва Сергей Собянин. Големите фенове на кървавите процедури - ръководителят на „Газпром" Алексей Милър и неговият антураж - поне веднъж годишно от Алтай до Москва с бизнес самолет превозват контейнери с екстракт от рога. 

 

Интересът на Путин към хомеопатичната медицина изглежда странен, ако знаете важен факт за президента – той е заобиколен от лекари. Най-голямата дъщеря на държавния глава Мария Воронцова, завършила медицинския факултет на Московския държавен университет, бързо става водещ изследовател в Руския център по ендокринология, а след това и акционер в медицинския проект Nomeko, който също разработва нови методи на лечение на рак. Партньорът на Воронцова в този бизнес е приятел на Юрий Ковалчук.

 

Но Путин има и други близки хора в тази област, включително и такива, които все още са неизвестни. Братовчедът на президента Евгений Путин е работил цял живот като детски хирург, съпругата му Дия е била гинеколог, а и трите им деца са се обучавали за психиатри. 

 

Застаряващият Путин 
 
Президентът вече придружаван от огромен екип от лекари, включително хирург по рак на щитовидната жлеза.
 

В западната част на столицата в Кунцево се намира Централна клинична болница (ЦКБ). Именно това лечебно заведение е отговорно за здравето на първите лица - има VIP стаи, охрана… 

 

Путин започва да я посещава все по-често през годините. След пристигането си го посрещат болничните власти и след това го предават на лекарите, назначени към президента. Един от тези лекари е Дмитрий Вербовой за дълго време, който очевидно реаниматор, поне в интернет се споменава като автор на ръководство за линейка за остри заболявания, наранявания и отравяния.

 

Явно Вербовой се е отнасял добре с Путин - той прави своя лекуващ, първо, заслужен лекар на Русия и заместник-началник на медицинското му отделение, а след това и заместник-ръководител по медицинските въпроси.

 

С годините обаче той спира да посещава лекарите

 

 …те отиват при него. Летят до резиденциите на Путин и го придружават при пътувания.

 

Той прекарва голяма част от май месец 2017 г. в любимото си място - Сочи. Ден след парада на победата той отива в южната резиденция „Бочаров ручей" и същата вечер, както винаги, играе брилянтен хокей в Ледения дворец. Неговият отбор „Легенди на хокея“ побеждава съперниците си с резултат 17:6, а държавният глава дава решаващ принос за тази победа, като отбеляза седем гола. Мачът е засенчен само от едно нещо - легендарният ветеран Павел Буре случайно се блъсна в президента и той пада, почти правейки салто.

 

След сблъсъка президентът сам напуска обекта, но в същия ден някой си Константин Аркадиевич Сим се настанява в санаториума „Рус, който е част от президентската администрация и се намира в близост до резиденцията на Путин. Наемателят остава там до 18 май.

 

Парадоксално, след като дълги години криеха информация за здравето на Путин, властите оповестяват публично информация за лекарите на президента. Факт е, че всички придружаващи Путин в Сочи, включително лекарите, са настанени на четири места - до ски курорта  „Лора” и хотел и спа „Поляна и 1389” - или недалеч от резиденцията му.

 

Договорът между ЦКБ и хотелите за настаняване на лекари е публикуван на сайта за обществени поръчки заедно с актове за приемане на предоставените услуги. От тях стават ясни имената на лекарите и датите на настаняването им в хотели за четири години - от 2016 до 2020 г. 

 

Още през 2016-17 г. президентът редовно е придружаван в Сочи от средно петима лекари. Например в същия ден със Сим, още четирима лекари пребивават в  „Рус”, включително УНГ специалист Алексей Шчеглов и специалист по инфекциозни болести Ярослав Протасенко.

 

На 21 юли 2017 г. президентът се връща в Сочи, за да се срещне с президента на Азербайджан Илхам Алиев - и там вече го чакат същият УНГ Шчеглов и специалист по инфекциозни болести Протасенко, както и щатен реаниматор и неврохирург  - почти всички пристигат в Сочи ден преди държавния глава. На следващия ден след разговорите президентът очевидно остава в Сочи за почивка. Но от време на време броят на лекарите до президента се увеличава драстично. Поне два пъти Путин е претърпял или операция, или много сериозна процедура, най-вероятно на гърба. 

 

На 25 ноември 2016 г. президентът се среща в Кремъл с актьора Стивън Сегал, а след това изчезва до 1 декември – сайтът на Кремъл публикува съобщения за проведени телефонни обаждания на Путин. В този момент в санаториум „Рус“ последователно се настаняват 12 лекари. Първо, пристига група лични лекари на Путин, начело с Върбов. Тогава към тях за два дни се присъединява група опериращи неврохирурзи от Централната клинична болница, начело с началника на отделението Олег Мишкин. В същото време в хотела се появява специалист по рехабилитация - Михаил Цикунов. Лечението очевидно минава добре – на 1 декември Путин прави своите редовни обръщения към федералното събрание. Година по-късно президентът награждава Мишкин със званието заслужил лекар на Русия.

 

През 2019 г. Путин отново се нуждае от помощ. 

 

През уикендите на 30 ноември и 1 декември президентът отново е в Сочи, но не се появява публично и в този момент при него са рекорден брой лекари - 13 души наведнъж, включително всички специалисти от отделението по Неврохирургия на Централната клинична болница, ръководена от Мишкин. Към тях се присъединяват специалистът по гръбначни травми Елена Денисенко и операционната сестра Гулфия Абдулина. 

 

До този момент общият брой на лекарите, които постоянно придружават президента, също се е увеличил - през 2019 г. те са средно девет. Този брой изглежда голям, ако се предположи, че проблемите на Путин са ограничени до гръбначния стълб. Но не е така.

 

На 13 февруари 2019 г. руският лидер приема белоруския си колега Александър Лукашенко в Сочи. За да демонстрират доброто си здраве, двамата несменяеми лидери отиват на ски - в курорта  „Лора". Тогава в хотел и спа „Поляна 1389“ живеят двама реаниматори, невролог, дерматовенеролог, двама УНГ специалисти и хирург.

 

Този състав на лекарите е много типичен. Отоларинголозите Шчеглов и Игор Есаков, както и хирургът Евгений Селиванов са най-честите спътници на Путин. Например Шчеглов лети до Путин в Сочи 59 пъти за четири години и остава с него 282 дни. Селиванов – 35 пъти и 166 дни.

 

Тази бригада присъства до Путин, както по време на официалния му престой в Сочи, така и в моментите на „изчезвания" на главата на страната. През август 2017 г. Путин изчезва от публичното поле за дълго – от 8 до 16 август. През цялото това време в Сочи има шестима лекари, включително Шчеглов и Селиванов. И двамата лекари са много важни за Путин.

 

Селиванов е хирург, поне доскоро, специализирал онкология. Темата на дисертацията му е „Особености на диагностиката и хирургичното лечение на пациенти в напреднала и старческа възраст с рак на щитовидната жлеза" .

 

„Възстановяване на 95-98%?“

 

Путин публично демонстрира интереса си към проблема с рака на щитовидната жлеза. През юли 2020 г. той се среща с ръководителя на Националния медицински изследователски център по ендокринология Иван Дедов, който е шеф на голямата му дъщеря Мария. Дедов разказва на президента за голямото разпространение на рака на щитовидната жлеза и говори за новото хормонално лекарство „Тирогин", което се бори с метастазите след операция. „Възстановяване на 95-98%?“, попитал Путин и чул положителен отговор…

 

В медицинските среди реално говори за здравословните проблеми на президента. Особено тези разговори се активизират в началото на есента на миналата година, когато Путин се държи особено странно. След дълъг престой в изолация заради епидемията от COVID-19, държавният глава най-накрая започва да излиза сред хора. На 13 септември той се среща с параолимпийците и дори позволява на атлетите да го обградят. Ето как - от застанал в тълпа от хора, Путин изведнъж обявява, че трябва да се изолира, защото твърде много наоколо са болни от коронавирус. 

 

Новината е изненадва дори за обкръжението на президента. Прессекретарят му отначало се обърква и опровергава шефа си - уж президентът, говорейки за изолация, се изразил „образно".

 

Въпреки това на следващия ден Путин все пак изолира…. Дали тогава президентът е бил подложен на някаква медицинска манипулация, не е известно, но след това той започва да общува с хора на много голямо разстояние - седнал от противоположните страни на огромни маси. 

 

С други думи, ако преди Путин се е отделечавал от хората в преносен смисъл на думата, сега той започва да го прави по най-буквалния. „Всичко това е напълно погрешна информация. Всичко тук не е вярно “, заявява Песков.

 

Истинската връзка между владетеля и обикновените хора в Русия може лесно да се разбере от следващия епизод. Путин се справи с епидемията от коронавирус по начин, който вероятно никой друг държавен глава в света не е го е правил -- руският президент проведе повечето срещи чрез видеовръзка и допусна няколко посетители при него само след двуседмична карантина…

 

От всичко личи, че здравето на лидера е на първо място.

 

Дори голямата пресконференция на Путин през 2020 г. беше решено да се проведе в необичаен формат. Путин, Песков и избрани журналисти трябва да седят в една малка стая, а останалите в голяма зала, откъдето репортерите задават въпроси с помощта на видеопредаване. Естествено, всички, които трябва да седят в една стая с Путин, включително прессекретарят на президента, са изпратени на двуседмична карантина, а в края ѝ са принудени си да направят тест за COVID. Тестът на Песков показва положителен резултат и разбира се, той не е допуснат да види президента. Но без проблем другите ги настаниха в обща зала, където по това време има повече от 700 човека.

 

Превод и редакция: Мира Ереева




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8676 |31.03.2022 Георги Кадиев: Путин иска газа в рубли, защото ”Газпромбанк” ще продава по какъвто курс иска . 0| 7297 |31.03.2022 Бимбалов: Правите се, че не се случва, защото не е у вас. Дреме ви. Неутралитетно ли ви е? . 0| 7313 |31.03.2022 Рашков пита ”независимата” прокуратура защо чете лекции по право, а нарушава законите . 0| 3996 |30.03.2022 Подоляк обясни защо е необходима среща Зеленски-Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads