Реклама / Ads
11| 6879 |15.06.2011 НОВИНИ

Шефът на Ентуртранс имал европейска заповед за арест

.
Ениз Ченгел е бил задържан под домашен арест. Той е с двойно гражданство - българско и турско - и беше арестуван на границата.
 

Автобусът, който катастрофира снощи на Ам"Тракия" до раклона за Карлово и причини смъртта на 9 души, е собственост на фалиралата през февруари тази година "Ентуртранс" ООД. По всяка вероятност лицензът за превоз на фирмата ще бъде отнет, каза за BurgasNews шефът на ДАИ Николай Милушев. Припомняме, че в края на ноември 2009 год. един от управителите на фирмата Ениз Ченгел беше задържан под домашен арест. Ченгел, който е с двойно гражданство - българско и турско, беше арестуван на границата. Той има издадена ефективна присъда от румънски съд за нанасяне на тежка телесна повреда. През 2003 година бизнесменът е бил осъден на три години и шест месеца затвор. Става дума за скандал, възникнал през 1993 година в заведение в Румъния, при който Енгиз Ченгел е намушкал с нож в крака румънски гражданин. Веднага след задържането му по разпореждане на Бургаския окръжен съд той беше поставен под домашен арест. Ченгел обжалва мярката си за неотклонение пред по-горна инстанция. Според защитата му съдебният акт на румънските власти не е преведен добре и не е представен в оригинал.

Активите на "Ентуртранс" ООД са прехвърлени на "Бургас тур 90" през феврвуари с решение на Бургаски окръжен съд. Бургас тур няма лиценз за превоз за пътници, съобщи за BurgasNews шефът на ДАИ Николай Милушев. На практика тя е сключила договор с Ентуртранс. "При положение, че автобусът е нает с договор, отговорността за инцидента пада изцяло върху Ентуртранс. Нарушенията на тази фирма са чести, дори станаха твърде много. Всеки момент се очаква синдиците да приберат лиценза на фирмата и да разпродадат активите, защото тя е обявена в несъстоятелност. Това, за съжаление, няма да върне живота на загиналите.Нужни са и законодателни промени, за да не се допускат такива прехвърляния. Моментът не е подходящ за коментар в тази насока", каза Милушев.

Фирма "Бургас тур 90" ЕООД е собственост на 21-годишния турския гражданин Бурак Саглам. Дружеството е учредено миналата година с уставен капитал от 10 лева! Саглам е участвал в управлението и на "Ентуртранс" ООД. Тя е собственост на трима турски граждани - Ениз Ченгел, Мюневер Ченгел и Есат Ченгел. Двете дружества са регистрирани на един и същ адрес в Бургас.

Към датата на несъстоятелността дълговете на дружеството са били 3 623 000 лева. Основните задължения са по договори за кредит и лизинг на автобуси. Катастрофиралият автобус е с 23-годишен стаж. Фирмата дължи и заплати на работниците си, както и неплатени здравни осигуровки. Според различни документи те варират в рамките на 15-18 хиляди лв. поотделно за заплати и осигуровки. BurgasNews
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5320 |18.05.2011 БСП: Шефът на НОИ хвърли оставка заради политически натиск . 8| 4912 |14.04.2011 Я. Янев давал заповеди за фалшификация на подписката . 12| 6032 |12.04.2011 Шефът на хазарта нашамарил подчинен . 38| 4953 |07.04.2011 Шефът на НЕК не бил боклук, Младенов не бил разбран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads