Реклама / Ads
0| 3157 |01.05.2022 НОВИНИ

Шефът на ЕСО: Спирането на газа по никакъв начин няма да повлияе на електроснабдяването

.
Ангелин Цачев Източник: БГНЕС
Спирането на газа от Русия няма да окаже съществено влияние на електроенергийната система на страната, защото производството на ток от газовите централи и топлофикациите, работещи със синьо гориво, е незначително, а страната ни има достатъчно производствени мощности. Това каза пред БНР изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев.
 

В момента износът на ток от България за съседните ни държави е около една четвърт от производството на ток в страната.

 

Освен топлоенергия топлофикациите и заводските централи произвеждат и ток - около 350 мегават на час, обяснява Ангелин Цачев:

 

"Износът от страната в момента варира около 1300-1350 мегавата на час. Така че сами можете да си направите сметката, че, дори да спрат да работят, те не могат да бъдат някакво фатално влияние върху цялата енергийна система".

 

Още повече, че в момента хилядамегаватовият 5-ти блок на АЕЦ Козлодуй е спрян за ремонт. Освен това дори да се наложи клиентите на топлофикациите да преминат към подгряване на топлата вода с ток, системата ще издържи натоварването:

 

"В края на отоплителния сезон не би трябвало да има проблеми, може би, само единствено в София може да има някакви евентуални проблеми по отношение на разпределителната мрежа, но не вярвам, тъй като вече сме преминали критичните стойности на потреблението в страната и мисля, че няма да има този етап каквито и да било проблеми. Хората трябва да бъдат спокойни, че спирането на газа по никакъв начин няма да повлияе на електроснабдяването".

 

Що се отнася до възможността да внесем ток от Украйна Цачев заяви: "Посоката, по която би трябвало тази енергия да дойде в страната е през Румъния. В момента на румънско-българската граница има достатъчно голям капацитет. В момента и изнасяме към Румъния, т.е. поне в тази част няма да има никакви проблеми".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5714 |30.04.2022 Асен Василев: Няма да има скок от 35% на газа. Отношенията ни с президента са в най-ниската си точка . 0| 4437 |30.04.2022 Константин Стаменов: Не можем да приемем нова цена на газа, а ако не получим компенсации, излизаме на протести . 0| 3087 |30.04.2022 Нинова обсъди с еврокомисар проблемите на българските фирми след спирането на газа . 0| 3445 |30.04.2022 Симоне Таляпиетра: В следващият пакет от санкции срещу Москва трябва да влязат петрола и газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads