Реклама / Ads
1| 4218 |08.03.2019 НОВИНИ

Шефът на Фонда за гарантиране на влоговете може да оглави „Банков надзор“ в БНБ

.
Владислав Горанов и Радослав Миленков
Кариерното израстване на замесени във фалита на КТБ продължава. След фалита на банката Радослав Миленков оглави Фонда за гарантиране на влоговете в банките и трябваше да осигури изплащането на гарантираните депозити. С благословията на институцията се извършват и всички дейности по несъстоятелността на банката, но това се случва абсолютно непрозрачно и съмнително. Явно се справя добре, защото може да стане подуправител на БНБ.
 

Радослав Миленков, който сега ръководи една от най-непрозрачните институции у нас - Фонда за гарантиране на влоговете в банките е най-вероятната номинация за  подуправител на БНБ с ресор "Банков надзор", пише Mediapool.bg


Днес бяха одобрени от НС правилата за избор на нов подуправител, след като досегашният шеф на надзора – Димитър Костов, подаде оставка миналата седмица. Оставката му дойде насред проверката на шест от най-големите банки у нас, която е част от подготовката за присъединяването на България към Банковия съюз. Според изискванията управителя на БНБ има три дни да предложи кандидат за поста.

 

Припомняме, че Радослав Миленков оглави Фонда за гарантиране на влоговете на 19 ноември 2014 г., дни преди старта на изплащането на депозитите от фалиралата КТБ. Под негово ръководство фондът е една от най-непрозрачните институции. Миленков  практика контролира целия процес по несъстоятелността на КТБ и има право да взема обвързващи за синдиците на банката решения, одобрява разходите и сделките им. Под ръководството на Миленков Фондът не дава никакви пресконференции, за да отчита дейността си, и не отговаря на журналистически въпроси. Отчетите на синдиците на КТБ и дейността им също не са публични, правените от тях разходи също.

 

Не без значение е и фактът, че бившата шефка на "Банков надзор" в момента на затварянето на КТБ Нели Кордовска, която  изтегли парите си от банката вечерта на 19 юни 2014 г., часове преди да подпише  затварянето на трезора, е заместника на Радослав Миленков във ФГВБ. През юли 2018 г. КПКОНПИ първо откри конфликт на интереси в действията на Кордовска, но дори това не бе основание управителят на БНБ Димитър Радев да я оттегли от управата на Фонда, който контролира разпродаването на остатъците от разграбената КТБ. След това благодарение на шефът на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев Кордовска се измъкна по терлици.

 

На теория Фондът трябва да отговаря пред финансовия министър Владислав Горанов, но на практика той упорито отказва да носи отговорност за дейността на институцията. Може би защото са били колеги с Миленков.

 

Миленков е работил в Първа инвестиционна банка  от 2003 г. до 2011 г., където достига до позицията на главен финансов директор и член на управителния съвет. През 2012 г. Миленков става изпълнителен директор на Общинска банка, където работи заедно със сегашния финансов министър Владислав Горанов.

 

Управителят на БНБ Димитър Радев е поел ангажимент да предложи кандидатурата на Миленков за подуправител в парламента до понеделник. След това по процедура ще се събират въпроси към кандидата, който по-късно ще бъде изслушан от Комисията по бюджет и финанси. Гласуването на номинираните става в пленарна зала, но според източници от ГЕРБ за поста ще бъде предложен само един кандидат – Миленков, съобщава още Mediapool.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4054 |08.03.2019 Задържаха шефът на НОИ-Силистра . 0| 3805 |08.03.2019 Шефът на БНБ има три дни да предложи подуправител на „Банков наздор“ . 8| 24857 |28.02.2019 Ахчиева сензационно пред Фрог: Шефът на БНТ Константин Каменаров ми забрани да говоря и пиша /документ/ . 4| 4224 |22.02.2019 Шефът на новата пътна агенция: Ние сме двигателят и спойката на всички пътни институциите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads