Реклама / Ads
0| 4836 |11.01.2024 НОВИНИ

Шефът на КЕВР: Има две дружества, чиито цени на водата са надхвърлили социалната поносимост

.
Председателят на КЕВР Иван Иванов Източник: БГНЕС
Има две дружества, чиито цени на водата надхвърлиха социалната поносимост - това са дружествата във Видин и Ямбол, а в област Разград цената е много близо до прага на социална поносимост. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на изслушването в парламента относно покачването на цените на водата средно с 15 % от 1 януари 2024 г.
 

Когато дружествата представиха своите бизнес планове до 1 юли 2021 г., т. е. шест месеца преди започване на следващия петгодишен регулаторен период, имаше 10 от 28 области в страната, при които предложената от дружеството цена надвишаваше социалната поносимост – Монтана, Ловеч, Търговище, Разград, Силистра, Видин, Хасково, Шумен, Кърджали и Сливен, отбеляза Иванов. По думите му след кореспонденция с КЕВР на всички тези дружества се е наложило да намалят цената като намалят прогнозни разходи за електроенергия, възнаграждения, инвестиции и др., за да влязат в социалната поносимост.

 

Шефът на КЕВР е на мнение, че доброто решение не е да продължава този модел дружествата да намаляват прогнозни разходи, за да влязат в социалната поносимост, а да се въведат водни помощи. Иван Иванов отбеляза, че това изисква от Народното събрание промяна в закона и да се даде възможност на социално слаби, бедни хора да ползват водата като всеобщо благо за своите хигиенни и домакински нужди, а останалата част от водата да бъде на цена, която отговаря на разходите за нейното доставяне, отвеждане и пречистване. Въпросът за водните помощи може и трябва да бъде решен чрез промяна в закона, категоричен бе председателят на Комисията. Това, според него, ще позволи самият регулатор да работи за по-справедливо разпределение на средствата, необходими за функционирането на ВиК операторите.

За ВиК дружествата няма лицензионен режим, както в енергетиката, който да даде възможност при неизпълнение на изискванията в лицензията, тя да бъде прекратена, коментира още Иванов.

 

Той подчерта, че в рамките на своите правомощия КЕВР санкционира дружествата за неизпълнение на показателите за качество и на инвестиционните им намерения. Освен това КЕВР ежегодно извършвала проверки и постановявала санкции на дружествата, които не са изпълнили показателите, като тези за качеството на водата били в бизнес плановете. Извън това, когато има аварии, КЕВР прави извънредни проверки, дава указания на дружествата, допълни той.

По жалбите, че на места няма достатъчно налягане на водата и ритмично подаване припомни, че преди 10 години в десетгодишен план за развитие на ВиК сектора е било посочено, че са необходими 11 млрд. лв., за да може ВиК операторите да постигнат показателите, за които става дума сега.

 

Инвестициите, които имаме като отчет за 2017-2022 г. са общо 267 млн. лв. при необходими 11 млрд. лв., изтъкна председателят на регулатора. Не може с тези средства да се осъществи революционната промяна в качеството на ВиК услугите, за което се настоява публично, каза още Иванов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3924 |11.01.2024 Иван Таков: Групата на БСП в СОС няма да е буфер в отношенията на участниците в националната Сглобка . 15| 4466 |11.01.2024 Министър Тагарев от САЩ: Единодушни сме, че подкрепата за Украйна трябва да продължи . 0| 4666 |11.01.2024 Технологичният гигант Google се разделя със стотици служители . 2| 5810 |11.01.2024 Ротацията: Как и кога? Какво се знае до момента?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads