Реклама / Ads
1| 2195 |02.10.2024 НОВИНИ

Шефът на МВР: Няма застрашеност от терористична атака

.
Атанас Илков Източник: МВР
Вътрешният министър Атанас Илков обяви, че няма данни за опасност от терористична атака, нито за влошаване на средата за сигурност. Той направи тези изявления след днешното заседание на Министерския съвет.
 

Вземени са мерки за охрана на дипломатическите мисии на страните, замесени в конфликта. Освен това се предприемат и допълнителни мерки за сигурност с цел превенция. Сигурността на стратегически места в София също ще бъде засилена, уточни министърът. Запрянов подчерта, че е необходимо да се прегледат мерките за сигурност, като също така трябва да се отчита рискът от бежански поток.

 

Създадена е междуведомствена работна група, включваща всички министерства, ангажирани с евакуацията на българските граждани от Близкия изток. Атанас Илков добави, че е имало добра координация от страна на българското правителство. Евакуация на български граждани от Ливан 89 души се завърнаха от Ливан с евакуационен полет, реализиран от държавния авиационен оператор. МВР е организирало настаняване за българските граждани, които нямат къде да отседнат, осигурявайки над 200 места в почивните бази на вътрешното министерство.

 

Заместник-министърът на външните работи, Елена Шекерлетова, съобщи, че и други министерства са готови да предоставят своите бази за тези нужди. Тя добави, че българските посолства в региона работят с пълна функционалност и няма данни за пострадали български граждани или такива, които да са в безизходно положение.

 

След двата евакуационни полета от Ливан, 25 български граждани и техните семейства са изразили готовност за евакуация, и в момента се търсят варианти за тяхното извеждане. Шекерлетова увери, че ситуацията се следи непрекъснато. България осъжда нападението на Иран над Израел и изразява безпокойство от влошаването на ситуацията в региона, посочи тя.

 

Припомняме, че на 29.09.2024 г. служебният кабинет заяви, че започва да евакуира поетапно българските граждани от Ливан. През изминалия ден бяха евакуирани 89 българи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2189 |02.10.2024 Радев свиква извънредно заседание на КСНС в петък . 5| 2226 |02.10.2024 Израел обяви шефа на ООН Антониу Гутериш за персона нон грата . 1| 2204 |02.10.2024 Министър Запрянов: Обстановката определено се усложнява след ударите на Иран . 2| 2259 |02.10.2024 Светослав Малинов: Ако ескалацията в Близкия изток продължи, може да се мине на ново ниво на противопоставяне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads