Реклама / Ads
0| 4455 |09.09.2017 НОВИНИ

Шефът на НАТО призна: Светът е много по-опасен, отколкото е бил преди едно поколение

.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в интервю за британския в. „Гардиън“, че днес живеем в един много по-опасен свят, отколкото преди едно поколение.
 
На въпрос дали в своята 30-годишна кариера е имало по-рисково време от сегашното Столтенберг заяви, че животът днес е много по-непредсказуем и по-труден заради множеството предизвикателства, пред които човечеството е изправено по едно и също време.

„Има разпространение на оръжия за масово унищожение в Северна Корея, има терористи, несигурност, също така има и една по-нападателна Русия“, каза генералният секретар, обобщавайки, че хората сега живеят в „един по-опасен свят“. Интервюто му идва дни преди началото на шестдневни учения на руски и беларуски войски, за които се смята, че ще са най-мащабните от края на Студената война насам. Приблизително 100 000 души военен персонал и цивилни ще извършват действия в района на Балтийско море, Западна Русия и Калининград, пише БГНЕС..

Говорейки по време на посещение в естонска военна база на 120 км от границата с Русия, Столтенберг отговори предпазливо на въпроса на „Гардиън“ за това дали подкрепя заплахите на американския президент Доналд Тръмп към Северна Корея. „Ако започна да спекулирам за възможни военни варианти само ще увелича несигурността и сложността на ситуацията, така че според мен моята задача не е да допринасям за това“, каза той и допълни, че усилията му ще бъдат насочени за постигането на политическо решение на кризата. В същото време обаче генералният секретар на НАТО заяви, че разбира и подкрепа военното послание на страните от региона като Южна Корея и Япония, които според него имат право да се защитават.

„Те имат право да отговорят, когато забележат тези така агресивни действия. Аз също подкрепям присъствието на американски войски и сили в Корея“, заяви той. Продължавайки темата за американския държавен глава „Гардиън“ пита Столтенберг и за това дали според него Доналд Тръмп е най-подходящият човек за справянето с настоящата тревожна ситуация със сигурността в световен мащаб.

В отговор генералният секретар заяви, че всички 29 членки на НАТО са единни в позициите си. „Доналд Тръмп е избраният президент на САЩ. А НАТО е колективен алианс от 29 демокрации“, каза той. В същото време Столтенберг допълни, че според него към момента няма надвиснала заплаха срещу някоя държава членка на организацията и увеличаването на разходите за сигурност в отделните държави, на които и самият Тръмп неведнъж е наблягал, са довели до подсилването на Алианса като цяло.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4087 |07.09.2017 Бракониери избиват рибата по Дунав с детонатори . 4| 8360 |01.09.2017 Шефът на НСО назначава по заповед на главния прокурор Сотир Цацаров . 2| 5120 |31.08.2017 Румен Радев отказа на губернатора на София да смени името на в. Мусала . 0| 3917 |25.08.2017 Катастрофа с конвоя на шефа на НАТО в Полша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads