Реклама / Ads

8| 21703 |12.01.2022 НОВИНИ

Шефът на НОИ обясни за пенсиите и добавките

.
Ивайло Иванов
До 25-о число всеки месец здравните власти ще изпращат справката с ваксинираните възрастни до НОИ. Хората, които попадат в него, ще получат еднократно добавката на първо число на следващия месец. А ако са се ваксинирали след 25-и, ще я получат с по-следващия месец. Пенсионерите, които получават пенсията си по банков път, ще получат и добавката по сметката си, ако я получават по пощата - съответно и добавката ще получават там. Това заяви управителят на НОИ Иванов пред bTV.

"Близо 1 млн. пенсионери получиха по-малък доход, отколкото този, който те очакваха и им беше обещано от политиците, но това се получи заразади объркването от COVID добавките“, каза още  управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов .


Той обясни, че COVID добавките, които са били намалени и въпреки увеличените пенсии – доходът през януари е бил по-нисък от този през декември.


„COVID добавката се изплаща от миналата година лятото – беше 50 лв., после стана 120 лв. – сега 60 лв. Тя се изплаща в същия ден, в който и пенсиите, затова хората си мислят, че е към пенсиите им. Няма нито едно лице, на което пенсията да не е увеличена от 25 декември“, обясни Иванов.


Той уточни, че при някои пенсионери увеличението е под 60 лв. (разликата в добавката), затова са взели по-малко пари.


„Грешка няма. Не трябва COVID добавката да се счита за част от пенсията. Тя е за подпомагане в COVID кризата. Хората може да са свикнали, но тя е отделна“, допълни той.


Управителят на НОИ уточни, че след края на пандемията COVID добавката ще бъде спряна.


Иванов добави, че ощетените пенсионери ще бъдат компенсирани през февруари заради решение на правителството. По думите му близо 250 хил. души са получили до 5 лв. разлика. Има лица и с по 20 лв., най-драстичната разлика е при хората, получаващи социална пенсия за старост.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 19| 16492 |12.01.2022 Шефът на КЕВР: Не желая да работя с новото правителство . 9| 2274 |12.01.2022 Шефът на парламента показа положителния си тест . 10| 2713 |11.01.2022 Шефът на Пфайзер: Две дози не ви пазят от Омикрон . 5| 3031 |11.01.2022 Шефът на НОИ: Около 50% от пенсионерите у нас са ощетени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ