Реклама / Ads
0| 2416 |08.09.2024 НОВИНИ

Шефът на ЦРУ: Западните лидери не трябва да се плашат от заплахите на Кремъл за ядрена ескалация

.
Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс Източник: БГНЕС
Западните лидери не трябва да се плашат от заплахите на Кремъл за ядрена ескалация. Увереност в това изрази директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ в рамките на дебат в Лондон за това дали ракетите Storm Shadow трябва да се използват от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) за удари дълбоко в Русия.
 

За това информира британският всекидневник The Guardian.

 

Уилям Бърнс, който е на посещение в столицата на Обединеното кралство, бе категоричен, че "САЩ са отхвърлили страховете“ от руски ядрен удар през есента на 2022 година, и уточни, че заплахите от Москва невинаги трябва да се приемат буквално.





"Путин... ще продължи да дрънка със саби от време на време. Не можем да си позволим да бъдем уплашени от това... трябва да го имаме предвид. САЩ предоставиха огромна подкрепа за Украйна и съм сигурен, че президентът ще обмисли други начини, по които можем да ги подкрепим“, посочи Бърнс.

 

Относно Украйна, директорът на ЦРУ бе попитан дали във Вашингтон и други западни столици са притеснени относно риска от ескалация на войната чрез даване на разрешение далекобойната ракета Storm Shadow да бъде използвана за удари по цели дълбоко на територията на Русия.

 

"Никой от нас не трябва да приема с лека ръка рисковете от ескалация“, алармира Бърнс, като призна, че в ЦРУ са били убедени през първата година от войната, че Русия може да използва тактически ядрени оръжия на бойното поле.

 




"Имаше момент през есента [есента] на 2022 година, когато смятам, че имаше истински риск от потенциално използване на тактически ядрени оръжия от Русия в Украйна“, обясни директорът на ЦРУ. Но по думите му "никога не съм мислил... че трябва да бъдем ненужно уплашени от това“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2826 |08.09.2024 Украинският външен министър към Запада: Премахнете ограниченията за ползване на ваши оръжия срещу военни цели в Русия . 5| 2361 |08.09.2024 Шолц категоричен: Нашата помощ за Украйна трябва да продължи, при това добре обмислено и спокойно . 10| 2896 |08.09.2024 ДПС-Доган оттегли съдебната си жалба срещу ЦИК . 0| 2258 |08.09.2024 Бившият министър, отговарящ за производството на оръжия, става съветник на Зеленски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads