Реклама / Ads
2| 5060 |23.07.2010 НОВИНИ

Шефът на военното разузнаване подаде оставка

.
Ген. Пламен Студенков, директор на военното разузнаване, е подал рапорт за напускане до министъра на отбраната Аню Ангелов. Мотивите са пенсиониране, заради навършване на 58 години, съобщи "Дарик".
 

Според последните изменения на Закона за отбраната и въоръжените сили това е пределната възраст. Заедно със Студенков се очаква да бъде сменен и заместникът му ген. Енислав Иванов.

Рапортът е подаден на 14 юли. В момента тече едномесечното предизвестие на ген. Студенков за напускането на поста, през което време той е в отпуск.

В края на април правителството предложи на президента да издаде традиционните укази за промени във висшия състав на въоръжените сили преди празника на Българската армия. Тогава не влезе предложение за нов директор на „Военна информация”, заради искане от страна на президента освобождаването на отговорни длъжности да става „месец или максимум два“, преди да навършат пределната за заемане на дадения пост възраст.

В края на юни министърът съобщи, че се е договорил с шефа на военното разузнаване да подаде рапорт за напускане по взаимно съгласие. Тогава Ангелов каза, че все още няма кандидатура за негов заместник.

Въпреки че рапортът за напускане е очакван, той идва няколко месеца предсрочно, тъй като Студенков навършва 58 години в началото на ноември. Според източници на Дарик разривът между министър Ангелов и ген. Студенков през юни, довел до преждевременното пенсиониране на досегашния директор на военното разузнаване, се дължи на различните мнения, които имат двамата за бъдещето на службата и нейният следващ ръководител.

Кандидатурата за шеф на военното разузнаване трябва да стане ясна до края на август. След това военният министър по процедура трябва да я предложи на Министерския съвет, а кабинетът след одобрение – на президента Георги Първанов за указ за назначаване.

Като възможни наследници на ген. Студенков и ген. Иванов се спрягат имената на бригаден генерал Динчо Карамунчев и комодор Валентин Гагашев, доскорошни шефове на щабовете на НАТО в Тирана и Скопие. И двамата бяха освободени от тези постове с укази на президента, Гагашев – от 6 май 2010 г., а Карамунчев – от 30 юни 2010 г.

Бригаден генерал Динчо Карамунчев до 2006 г. беше началник на Управление „Личен състав“ в Генщаба, той е и бивш военен аташе в Париж. Бригаден адмирал капитан І ранг Валентин Гагашев е началник на щаба на НАТО „Скопие“ от април 2009 г., преди това той заема длъжността директор на дирекция „Стратегическо планиране“ на Генералния щаб на Българската армия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4886 |15.07.2010 Сините искат нова герберска оставка заради лобизъм . 3| 11791 |16.06.2010 Шефът на БОП–Пазарджик хванат с подкуп . 11| 4968 |03.06.2010 К. Парамов: Проектът „Първанов” минава през оставката на Станишев . 21| 5175 |28.05.2010 Пловдивчани скачат срещу Дянков, искат оставката му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads