Реклама / Ads
24| 9722 |29.10.2021 НОВИНИ

Схеми за милиони при строежа на АМ ”Хемус”: Без разрешителни, с авансови плащания...

.
Нарушения за милиони са намерени при поверката на строителството на АМ “Хемус”. Това стана ясно от брифинг на Министерството на вътрешните работи, Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В схемите участват Агенция “Пътна инфраструктура”, спорното дружество “Автомагистрали” и напълно законната процедура по възлагане инхаус, която обаче се превърна в рог на изобилието за корупционни практики.
 

Сключени са били договори по цялостното изграждане на АМ “Хемус” от лот 4 до лот 9, но без да има издадените разрешителни за строеж. Междувременно обаче към фирмите са преведени авансово огромни суми. По лотовете 7, 8 и 9 няма започнати никакви строителни дейности, но въпреки това и там има преведени авансови суми в размер на 92 млн. лв. Единствено в 4 лот има някакви строителни дейности. 

 

Парите са били раздадени от предишния шеф на дружеството "Автомагистрали".

 

"Раздаването на пари през процедурата инхаус е по закон. В рамките на този закон някои са считали, че могат да раздадат милиони на фирми по този закон. Нашето министерство смята, че през 2020 г. не е било от спешна необходимост да се дадат 1 млрд. на фирми, при положение, че предишните управляващи са знаели, че нямат разрешително за строеж за лотовете от 4 до 9 от АМ "Хемус". Този строеж започва през 1974 г. и стига до Ботевград. След това Бойко Бориков решава да продължи този път и започват едни процедури през 2013 г., минават през много процедури и през 2019 г. Борисов се сдобива с разрешение за строеж на участъците от 1 до 3", обясни регионалният министър арх. Комитова.

 

Установени са редица нарушения. Голяма част от проектите трябва да бъдат преначертани, защото последните участъци от автомагистралата преминават през слаби или свлачищни терени, както и през защитена територия. За тях обаче вече са направени авансови плащания, съобщи служебният министър на регионалното развитие арх. Виолета Комитова. Не са били проведени отчуждителни процедури, липсва подробен устройствен план и има проблеми с документацията.

 

По информация на шефа на МВР Бойко Рашков някои от фирмите, с които е бил сключен договор, не могат да бъдат открити. 

 

Министерството на вътрешните работи започва свое разследване, защото силовото ведомство вярва, че започналото "проформа" от прокуратурата няма да завърши. По думите на Рашков държавното обвинение "тупа топката" и чака развоя на изборите или изтичането на давностния срок.

 

"В подобни разследвания трябва да бъдат засегнати интересите на някои бивши властимащи, затова няма да завърши. Нашата прокуратура няма афинитет към разследвания, които засягат предишните управляващи, а още повече бившия министър-председател", посочи още Рашков.

 

21 милиона лева са преведени от бизнесмен на ОАЕ. Името му обаче още не е известно. Въпросното лице е свързано със строителството на АМ "Хемус".

 

Рашков запита още дали има техника, която да работим на "Хемус" и която да е собственост на бившия министър на вътрешните работи и настоящ кандидат-депутат от ГЕРБ Младен Маринов.

 

"Има една пирамида, която строи магистралата на зелено. Данните, с които разполагаме от хода на проверките, сочат че са съставени десетки документи с невярно съдържание. За всеки един от тези документи МВР ще търси отговорност", категоричен беше Рашков.

 

Директорът на НАП Румен Спецов заяви, че по време на вчерашната проверка инспекторите от НАП са оказали съдействие в анализ на договорите на "Автомагистрали" с конкретните изпълнители, преглед на счетоводството на "Автомагистрали" и техните изпълнители и движението на парите от "Автомагистрали" към конкретните изпълнители. Целта пред НАП е била да установи дали всички финансови операции не източват фиска.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5667 |28.10.2021 Анализатор: В чужбина харчим милиони да гласуват, а гражданството на К. Петков ни пречи?! . 2| 3706 |28.10.2021 МВР атакува схеми за купуване на гласове и изборни измами . 7| 8416 |27.10.2021 Ивайло Шопски: Старото ръководство на МОН знаеше за схемите в "Ученически отдих и спорт". Реакция нямаше . 8| 3405 |27.10.2021 МВР пуска дрон, за да заснеме строежа на АМ ”Хемус”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads