Реклама / Ads
17| 5298 |30.07.2008 НОВИНИ

И шестият вот на недоверие към кабинета отиде в историята

.
Парламентарното мнозинство отхвърли шестия вот на недоверие към правителството на Сергей Станишев. Против него гласуваха 150 депутати, “за” - 84, а 1 независим се въздържа. В гласуването участваха 235 депутати.
 

Всички народни представители до един от „Коалиция за България", НДСВ и ДПС бяха на линия.
Мотивите на опозицията този път бяха свързани с критичния доклад на ЕК. Кабинетът бе обвинен за нанесени материални и морални щети на България и българските граждани от провала му при спазване на правилата на ЕС при усвояване на средствата от еврофондовете. Вотът бе внесен в деня на официалното оповестяване на доклада на Европейската комисия за напредъка на България - 23 юли.

vot_nedoverie.jpg

Премиерът Сергей Станишев благодари на мнозинството в парламента, което отхвърли вота на недоверие към правителството. „Възприемам това не само като доверие, но и като високо изискване и очакване към работата на целия Министерски съвет и администрацията", каза той.
"Всеки вот има различни цели. Вотът на недоверие може да цели сваляне на правителството, разклащане на доверието, тестване на стабилността на управляващите, извличане на политически дивиденти от опозицията. Това е нормална политическа логика и е очаквано от всяка една опозиция", заяви Станишев. Той обаче допълни, че гражданите очакват при вота опозицията да предлага управленска алтернатива. „Точно това последното не се чу във вчерашните дебати и това е причината за неуспеха на вота на недоверие", посочи премиерът.

„Имаше очаквания в опозицията - при вота на недоверие да бъде разколебана управляващата коалиция. Това не се случи, защото всяка една от управляващите партии ясно осъзнава своята отговорност", каза още министър-председателят. Според него от началото на годината сме свидетели на един политически сценарий с цел - да се дестабилизира политическото, социалното и икономическото положение на страната. „Колкото по-зле, толкова повече шансове има опозицията да влезе в следващото управление", каза Станишев и припомни, че само преди 2 дни, по време на обсъждането на политическия съвет на коалицията, беше направен един много критичен анализ за действие. „Той е конкретен с ясно поделени отговорности, за да можем ние да се превърнем в успешна страна-член на ЕС", подчерта Станишев.

„Алтернативата, която предлага опозицията, е вредна за страната. Не казвам, че ние сме перфектни", продължи премиерът и обясни, че назначаването на служебно правителство, воденето на преговори по съставянето на нов кабинет и провеждането на предсрочни избори ще отнеме ценно време за работа с европейските средства. Той призова опозицията да бъде по-отговорна в действията си. Това щяло да бъде и в нейна полза, ако наистина има претенцията да управлява.
Станишев посочи и неверни твърдения, които се изнасят в общественото пространство. Според него няма безвъзвратно загубени средства за България, няма опасност България да се превърне в нетен донор на Европейския съюз.

„С интерес наблюдавам голямото сближаване между ГЕРБ и „Атака",  каза още министър-председателят. Като пример той посочи сближаването в лексиката и в действията на двете партии, които би трябвало да са много различни. „Не знам дали това сближаване е принципно, програмно или просто конюнктурно. Не знам как ще сработи в един следващ парламент", отбеляза Станишев.

debat.jpg

Преди гласуването на вота на недоверие към кабинета, което се проведе в 16.10 ч, точно 24 часа след приключването на дебатите, около стотина симпатизанти на „Атака" изпратиха лидера на партията Волен Сидеров и зам.-председателя й Павел Шопов до вратата на Народното събрание. Има насрочен митинг на „Атака" за днес след гласуването. За него са пристигнали хора от Ямбол и Димитровград. Те са дошли с личните си автомобили, за да се включат и в инициативата „Народен парламент". В района на Археологическия музея има засилено полицейско присъствие, такова имаше и пред парламента.

Frognews.bg

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5963 |29.07.2008 Дебатът по шестия вот на недоверие - „dejа vu” и скука до смърт . 12| 4785 |23.07.2008 Опозицията внесе вота на недоверие, „Южен поток” предизвика скандал . 4| 9179 |17.07.2008 Шести вот на недоверие – този път заради злоупотреби с европейските пари . 6| 4718 |13.05.2008 ДСБ с нов вот на недоверие заради провала на правителството в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads