Реклама / Ads
9| 5962 |29.07.2008 НОВИНИ

Дебатът по шестия вот на недоверие - „dejа vu” и скука до смърт

.
Изключително скучен дебат, запълнен с общи приказки и вече казани неща протече в парламента днес. Някои депутати дори определиха разискванията по шестия вот на недоверие срещу кабинета като най-слабите.
 

Опозицията не изнесе никакви нови и конкретни факти за лошото управление на тройната коалиция, което за пореден път показа нейната безидейност, беззъбост и безсилие. От мнозинството също подходиха към разискванията протоколно. Искаме правителството да си отиде и да дойдат тези, които искат да отстранят корупцията от властта в България, заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Иван Костов.

6_vot_kostov.jpgТой подчерта, че вотът се иска, за да се потърси противодействие срещу мафията, която е окупирала властта. Освен това правителството нарушавало единството на българския народ и предавало българския национален интерес. Костов припомни, че единство на българския народ е имало през 1997 г.

„Правителството накара Европа да смята българите за престъпници", заяви и шефът на парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов. Според него България се смята за корумпирана страна, в която престъпленията остават безнаказани. По този начин, освен най -бедната, България е най-дискредитираната страна в Европейския съюз. Той припомни, че има опасност страната ни да загуби средства и от оперативните програми и твърдото намерение на Брюксел да защити парите на своите данъкоплатци. Бакалов смята, че с доклада на ОЛАФ Европа констатира, че българското правителство не прави необходимото, за да накаже престъпниците „Спрете да плашите с лошия Брюксел, който наказва България, наказвате я вие", обърна се шефът на ПГ на ОДС към управляващото мнозинство.„Правителството накара Европа да смята българите за престъпници", заяви и шефът на парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов. Според него България се смята за корумпирана страна, в която престъпленията остават безнаказани. По този начин, освен най -бедната, България е най-дискредитираната страна в Европейския съюз. Той припомни, че има опасност страната ни да загуби средства и от оперативните програми и твърдото намерение на Брюксел да защити парите на своите данъкоплатци. Бакалов смята, че с доклада на ОЛАФ Европа констатира, че българското правителство не прави необходимото, за да накаже престъпниците „Спрете да плашите с лошия Брюксел, който наказва България, наказвате я вие", обърна се шефът на ПГ на ОДС към управляващото мнозинство.

6_vot_siderov.jpgПравителството трябва да подаде оставка, да бъде съставен служебен кабинет, а наесен да се проведат предсрочни избори, призова лидерът на "Атака" Волен Сидеров.Той смята, че тази агония трябва да се прекрати. Лидерът на "Атака" подчерта, че партията му излиза на протест, защото няма какво друго да прави. Ако правителството имаше чувство за отговорност, щеше да махне поне министрите, посочени отвън като пряко отговорни и в чийто ведомства стават далавери и неща, несъвместими с европейските правила, посочи той. „Въпреки че ДПС е мандатоносител, всичко се пише на задника на БСП", заяви депутатът от ОДС Любен Дилов-син. Според него днес не е трябвало да се обсъжда вот на недоверие към правителството, а вот на доверие, защото Брюксел с докладите си ни казва, че ни няма доверие. Председателят на ПГ на „Коалиция за България" Ангел Найденов обвини Дилов-син в незаинтересованост от мотивите на вота на недоверие и отказ да се чуе мнозинството. „Можем да отидем към смяна и към оставки, но няма да го правим под натиск", категоричен бе той.Правителството трябва да подаде оставка, да бъде съставен служебен кабинет, а наесен да се проведат предсрочни избори, призова лидерът на "Атака" Волен Сидеров.Той смята, че тази агония трябва да се прекрати. Лидерът на "Атака" подчерта, че партията му излиза на протест, защото няма какво друго да прави. Ако правителството имаше чувство за отговорност, щеше да махне поне министрите, посочени отвън като пряко отговорни и в чийто ведомства стават далавери и неща, несъвместими с европейските правила, посочи той. „Въпреки че ДПС е мандатоносител, всичко се пише на задника на БСП", заяви депутатът от ОДС Любен Дилов-син. Според него днес не е трябвало да се обсъжда вот на недоверие към правителството, а вот на доверие, защото Брюксел с докладите си ни казва, че ни няма доверие. Председателят на ПГ на „Коалиция за България" Ангел Найденов обвини Дилов-син в незаинтересованост от мотивите на вота на недоверие и отказ да се чуе мнозинството. „Можем да отидем към смяна и към оставки, но няма да го правим под натиск", категоричен бе той.

6_vot_1.jpg

„Сега всички сме в схемата „deja vu", т.е. на вече видяното. Въпреки това, ние от НДСВ държим публичният дебат да продължи, защото вярваме в неговата силно дисциплинираща функция. В подкрепа на добрата управленска практика", заяви председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов. И зададе риторичния въпрос: „Къде е нашият проблем с европейските структури?" След което си отговори сам: „Отговорът на въпроса е труден, защото ние всички често се държим като трите маймунки в старата китайска притча." Според Моллов обаче управляващите вече нямат друг избор - трябва да са реалисти и прагматици. „Да видим това, което не е останало скрито за експертите на ОЛАФ; да чуем не само препоръките на ЕК, но и всичко, което води до криза в публичното доверие у нас и в Европа; да кажем открито и ясно как ще управляваме парите от европейските фондове, така че да подобрим репутацията на България пред света", обяви шефът на жълтата група. НДСВ настоява:„Сега всички сме в схемата „deja vu", т.е. на вече видяното. Въпреки това, ние от НДСВ държим публичният дебат да продължи, защото вярваме в неговата силно дисциплинираща функция. В подкрепа на добрата управленска практика", заяви председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов. И зададе риторичния въпрос: „Къде е нашият проблем с европейските структури?" След което си отговори сам: „Отговорът на въпроса е труден, защото ние всички често се държим като трите маймунки в старата китайска притча." Според Моллов обаче управляващите вече нямат друг избор - трябва да са реалисти и прагматици. „Да видим това, което не е останало скрито за експертите на ОЛАФ; да чуем не само препоръките на ЕК, но и всичко, което води до криза в публичното доверие у нас и в Европа; да кажем открито и ясно как ще управляваме парите от европейските фондове, така че да подобрим репутацията на България пред света", обяви шефът на жълтата група. НДСВ настоява:

·   още през септември парламентът да приеме измененията в НК и НПК, за да може да се ускори досъдебната фаза за бързо и ефективно решаване на съдебните дела на организираната престъпност;

·   да се усъвършенства контролът по използването, съхранението и унищожаването на СРС;

·   съдилищата да се разтоварят от дела, които могат да се решат с облекчена процедура;

·   да се усъвършенства информационната система, която дава възможност за публичен контрол над хода на делата и на съдебните решения.

„НДСВ има експертното ноу-хау и знае как да разреши проблемите още сега в рамките на това управление. Секторите, които управляваме пряко, са добър пример в това отношение. Ние влязохме и продължаваме да стоим в коалицията като коректив, който сега е повече от необходим. Защото в случая е важен не тесният интерес на партията, а колективните интереси и ползи, които българските граждани заслужават като пълноправни членове на ЕС, тъй като ги изстрадаха в аванс", каза още Моллов. Според него евентуалното падане на правителството би довело до дестабилизация и непредвидимост, които ще върнат България години назад и ще разсрочат ползването на европейските пари за неопределено време. „НДСВ е партия на правилата. Ние участваме в това управление, за да гарантираме, че България ще спазва европейските правила. Процесът на адаптиране към европейските правила и отговорности не е бил лесен за старите страни-членки, ще е още по-труден за новите. Ние приемаме предизвикателството да посредничим в трудния процес на взаимно опознаване и напасване. Както го направихме и в този случай чрез международната активност на нашия лидер! НДСВ настоява за повече съгласие и приемственост в европейската политика на страната!", каза в заключение председателят на ПГ на НДСВ.„НДСВ има експертното ноу-хау и знае как да разреши проблемите още сега в рамките на това управление. Секторите, които управляваме пряко, са добър пример в това отношение. Ние влязохме и продължаваме да стоим в коалицията като коректив, който сега е повече от необходим. Защото в случая е важен не тесният интерес на партията, а колективните интереси и ползи, които българските граждани заслужават като пълноправни членове на ЕС, тъй като ги изстрадаха в аванс", каза още Моллов. Според него евентуалното падане на правителството би довело до дестабилизация и непредвидимост, които ще върнат България години назад и ще разсрочат ползването на европейските пари за неопределено време. „НДСВ е партия на правилата. Ние участваме в това управление, за да гарантираме, че България ще спазва европейските правила. Процесът на адаптиране към европейските правила и отговорности не е бил лесен за старите страни-членки, ще е още по-труден за новите. Ние приемаме предизвикателството да посредничим в трудния процес на взаимно опознаване и напасване. Както го направихме и в този случай чрез международната активност на нашия лидер! НДСВ настоява за повече съгласие и приемственост в европейската политика на страната!", каза в заключение председателят на ПГ на НДСВ.
  „Обичайна практика на кризисно поведение е: преструвай се, че нищо не се е случило, отричай всичко, обвини някой друг. Още от началото на кризата с еврофондовете ние от НДСВ заявихме, че няма да вървим по този път". Това пък заяви депутатът от НДСВ и шеф на вътрешната комисия Минчо Спасов. Той допълни, че жълтата партия няма да тръгне и по пътя на другия коалиционен партньор ДПС и се дистанцира от думите на Ахмед Доган, че „сме се заблуждавали, как европейските пари могат да се харчат по същата схема, както българските бюджетни средства". „Ние сме дълбоко несъгласни с това и винаги сме твърдели, че и чуждите, и нашите пари трябва да се харчат по единни правила, гарантиращи отчетност и почтеност", подчерта Спасов. Той бе категоричен, че НДСВ  няма да прехвърли вината другиму, а ще анализира ситуацията и ще предложи конкретни оздравителни мерки. Според него катарзисът трябва да започне с ясно обяснение и признаване на съществуващата вече 10 г. корупционна схема на анексите - „сладка отрова, от която са вкусвали опозиция и управляващи". „Системата е така добре функционираща и сраснала се с местната и централната администрация и политическия елит - управляващи  и опозиция, че само външни фактори могат да я поставят под контрол", посочи Минчо Спасов. Той добави, че злоупотребите и в пътния фонд, и тези в земеделието винаги водят до подозрения за политическо „крило", „чадър" или „рамо". „Ето защо за пореден път поздравявам премиера Станишев, че чрез ДАНС създаде мощно оръжие за прекъсване на връзката между организираната престъпност и политиците. Ние ще подкрепяме тази му политика срещу организираната престъпност", категорично заяви шефът на вътрешната комисия в НС. Той каза още, че битката за концесията на магистрала „Тракия" е загубена - резултатът е, че „магистрала няма, ще строим с „батковци", олигарси и анекси". Ето защо битката за оставането ни в Европа с добри пътища и земеделие трябва да бъде спечелена. „Всички чухме в банско Симеон Сакскобургготски да казва, че коалицията е трайна. Но ако не се вземат нужните мерки, Симеон Сакскобургготски може да добави, че тя не е безкрайна", завърши изказването си Минчо Спасов.
6_vot_spasov.jpg
 снимки Вяра Йовева
„ГЕРБ е един филм, който българският избирател вече е гледал. Като всяка модна сапунка, в нея има екшън-герои, хубави жени, неочаквани обрати, но всичко свършва с много сълзи". Това пък каза депутатът от „Коалиция за България" Кирил Добрев в реплика на изказването на независимия народен представител Лъчезар Иванов, който е близък на Бойко Борисов. „Основното занимание на вашата партия в международен план е да плюе държавата, в която всички ние живеем. Като представител на опозицията си мислите, че щом управлението има затруднение, то нейният час е настъпил. Обществото иска да разбере - какво различно вие предлагате. Уви, нито обществото, нито ние, сме чули нещо по-различно от гръмки антикомунистически и антиправителствени послания. А това показва само едно - алчност и припряност", каза Добрев.

"Предсрочните избори не са решение на нито един проблем, но със сигурност ще ни лишат от европейските средства. Затова ПГ на ДПС ще отхвърли вота на недоверие". Това каза зам.-шефът на ПГ на движението Лютви Местан. „Илюзията, че евросредствата са сигурни, бе разбита с последните два доклада на ЕК. Докладът с един пределно ясен, на коректен език казва, че има сфери, в които не сме достатъчно адекватни. В такава ситуация е нормално опозицията да внесе вот на недоверие. Вотът може да се окаже необходим, ако помогне за правилния прочит на доклада. Този правилен прочит на доклада е много важен. От него зависи не толкова политическата перспектива на тройната коалиция, а перспективата на България до 2013 г", обясни Местан. Според него през следващите години все повече успехът на управлението ще зависи от успеха на усвояването на евросредствата. Местан е убеден, че тази управляваща коалиция има не само политическа воля, но и капацитета да отговори адекватно на справедливите критики на доклада. „Двата доклада на ЕК попариха наивния оптимизъм, но ние в ДПС оставаме еврооптимисти заради безкомпромисността на ЕК", отбеляза той. 

„Очаквах по-обоснована и сериозна критика на опозицията. Очаквах повече отговорност и реализъм от хора, които са на върха на държавата". Това каза вицепремиерът по усвояване на европейските фондове Меглена Плугчиева. 6_vot_plugchieva.jpg
Според нея днешните дебати по вота на недоверие са били повече обидни, отколкото сериозни. Това не отговаря на обществените очаквания, смята тя. Плугчиева каза още, че се подценява евродокладът. Тя призна нуждата от коорнация и по-добър синхрон между институциите и припомни, че създаването на нейния пост е реализация на политическата воля на правителството да отговори на критиките на ЕС. Плугчиева пак повтори, че Полша също връща средства, но никой не прави трагедии от това, а в  България тези грешки веднага се отчитат като национална драма. "В управлението има нужда от здрав разум, професионализъм и знания", изтъкна Плугчиева. Тя обвини опозицията, че не спазва обещанието си да провежда срещи с нея. Изключение правели само Йордан Бакалов (ОДС) и независимата Мария Капон. "България и българските граждани консолидирахме усилия и превърнахме датата 1 януари 2007 г. в национална кауза. Това стана факт, защото успяхме да убедим партньорите ни от ЕС в нашите усилия", допълни вицепремиерът. Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4785 |23.07.2008 Опозицията внесе вота на недоверие, „Южен поток” предизвика скандал . 4| 9179 |17.07.2008 Шести вот на недоверие – този път заради злоупотреби с европейските пари . 6| 4718 |13.05.2008 ДСБ с нов вот на недоверие заради провала на правителството в ЕС . 1| 4609 |04.04.2008 Пети вот на недоверие заради връзки на кабинета с престъпността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads