Реклама / Ads
0| 5099 |19.08.2007 НОВИНИ

Шестима българи били в похитения самолет, Външно научава от роднини

.
Шестима българи е имало на борда на отвлечения турски самолет. Това съобщи първо роднина на един от тях, която се обадила в консулството в Истанбул. Това са Христина Иванова, Александра Иванова, Зериан Иванова, Георги Иванов, Зина Атанасова и Румен Стоянов.
 
След обаждането на близки на Иванови нашите дипломати се задействали и отишли на летището. Вчера Външно министерство твърдеше, че няма данни българи да са сред заложниците.

Всичките 142 пътници и екипажът на похитения самолет на частната авиокомпания "Атлас-Джет" са освободени, а похитителите са арестувани, предаде агенция Ройтерс.

Вчера сутринта двама мъже, представящи се за членове на Ал Кайда, отвлякоха самолета, извършващ полет от северен Кипър до Истанбул.

tursamolet.jpgНападателите са турчин и палестинец със сирийски паспорт.
Това опровергава по-рано разпространената информация, че мъжете са иранци.
Турчинът се казва Решат Озлю, а сирийският гражданин е Абдулазиз Малики.

Похитителите поискали машината да отлети за Техеран. Пилотът обаче им обяснил, че  в самолета няма достатъчно гориво и трябва да кацне за презареждане в Анталия.

При залавянето похитителите заявили, че действията им са в знак на протест срещу политиката на САЩ в Близкия Изток.

По думите на пътник един от терористите е размахвал нож, а другият заплашвал, че има саморъчно направено взривно устройство.

Междувременно докато течали преговорите между похитителите и кризисния щаб, по-голямата част от 142-та пътници успели да избягат през задната врата. Предполага се, че тя е била отворена от една от стюардесите.

Сред избягалите са били и пилотите, като това е предизвикало похитителите да поискат нов екипаж, иначе ще почнат да избиват пътници. Такива обаче в самолета вече нямало.

Полицията предполага, че е имало и трети участник, който се смесил с пътниците и се изнизал заедно с тях. Той също е задържан.

Все още не са ясни истинските мотиви за терористичния акт. Налага се обаче изводът, че терористите не са имали професионална подготовка и са действали доста неорганизирано и емоционално.  Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6762 |14.08.2007 Цигани пак безчинстват в "Красна поляна" с възгласи "Смърт на българите" . 0| 4884 |14.08.2007 Хлябът в България е поскъпнал с близо 40 процента . 2| 5036 |09.08.2007 Българите не хващат вяра на политиците си . 1| 5603 |30.07.2007 Къса ли Арабската лига отношения с България?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads