Реклама / Ads
4| 3211 |02.03.2023 НОВИНИ

Шокови гранати срещу протестиращи в Тел Авив. Бунтът срещу съдебната реформа на Нетаняху продължава

.
Източник: Twitter
Шокови гранати по протестиращи срещу съдебната реформа в Израел използва полицията в Тел Авив. Демонстрациите срещу законовите промени на правителството на Бенямин Нетаняху предвиждат да се даде възможност на парламента да отменя решения на съда.
 

Това е първата подобна ескалация на демонстрации в Израел от години насам. На снимки в социалните мрежи се виждат полицаи на коне, изправени пред демонстранти, пробиващи си път през барикадите. 


Израелското радио съобщи, че полицията е използвала водно оръдие, за да разпръсне демонстрантите.


Реформата в съдебната система ще даде на националистическо-религиозната коалиция на премиера Бенямин Нетаняху решаващо влияние при избора на съдии и ще ограничи обхвата на Върховния съд да отменя законодателство или да се произнася срещу изпълнителната власт.


В парламента комисията по конституция, правосъдие и право на Кнесета даде първоначално одобрение на повече предложения в плана, при гласуване, бойкотирано от опозиционни депутати, които казват, че Израел ще престане да съществува като демокрация, ако реформата стане факт.


Нетаняху, съден по обвинения в корупция, които той отрича, казва, че промените ще възстановят баланса между клоновете на правителството и ще стимулират бизнеса. Бизнесът и икономистите казват, че планираните реформи могат да навредят на Израел като инвестиционна дестинация.


Предупреждавайки, че страната е на ръба на "конституционен и социален колапс“, президентът Исак Херцог настоява за постигане на договорено споразумение.


Нетаняху сформира правителство преди два месеца, като обеща на коалиционните си партньори да преразгледа съдебната система и да затвърди контрола на Израел върху Западния бряг, където палестинците се надяват да създадат независима държава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5619 |04.02.2023 Протестиращи пред БНР: Волгин, събирай си багажа и заминавай при Путин! . 0| 2924 |14.01.2023 Протестиращи затвориха пътя между казанлъшки села заради прегазено дете . 1| 2899 |10.01.2023 Напрежение между протестиращите заради ТЕЛК-овете и здравното министерство . 1| 3325 |17.12.2022 Протестиращи блокираха ГКПП „Дунав мост“ при Русе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads