Реклама / Ads
8| 3265 |15.02.2022 НОВИНИ

Шолц търси диалог с Путин заради напрежението около Украйна

.
Владимир Путин Източник: БГНЕС
Германският канцлер ще се срещне днес с руския президент в Москва. Очаква се пред Владимир Путин Олаф Шолц да повтори позицията за тежки политически и икономически санкции в случай на руска агресия. Една от наказателните мерки ще бъде блокиране на проекта „Северен поток-2“ за доставки на газ за Западна Европа през Германия.
 

Вчера Шолц разговоря в Киев с президента на Украйна Володимир Зеленски. От срещата стана ясно, че Германия отпуска 150 милиона евро на украинската държава. Зеленски е уверил германския канцлер, че страната му ще изготви проекти на закони за специалния статут на Донбас. От Киев Шолц отново предупреди, че ако Русия нахлуе на украинска територия, ще последват тежки икономически санкции за Москва.

 

Междувременно британският премиер Борис Джонсън проведе 40-минутен телефонен разговор с американския президент Джо Байдън. След него двамата заявиха, че все още има надежда за постигане на дипломатическо разрешаване на напрежението около Украйна, но ситуацията остава много напрегната.

 

Въпреки постоянните предупреждения за „надвиснало“ руско нападение срещу Украйна, Джонсън и Байдън са се съгласили, че все още е възможно постигане на сделка. В декларация на „Даунигнг стрийт“ се казва, че двамата лидери смятат, че продължава да има „надежден прозорец“ за дипломацията и възможност Русия да отстъпи от заплахите.

 

По-рано, споменавайки тръбопроводите между Русия и Европа, Борис Джонсън каза, че европейските столици трябва „да извадят Северен поток от кръвоносната си система“. Той допълни, че светът трябва да се поучи от уроците от 2014 година, когато не бе направено много да се намали зависимостта от руския газ и нефт в навечерието на руските действия в Източна Украйна и анексирането на Крим.

 

Днес Джонсън ще председателства заседание на Комитета за спаряване с кризисни ситуации „Кобра“ за обсъждане на британския отговор на кризата. „Кобра“ се събра и снощи под ръководството на външния министър Лиз Тръс, след което тя заяви, че приоритетът на правителството е ясен и това е защитата на британските граждани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 19023 |14.02.2022 Николай Радулов за оправданията на Борисов: И Путин няма къща . 14| 4360 |14.02.2022 Politico: Срещата на Шолц с Путин може да е последната . 29| 3699 |13.02.2022 Байдън към Путин: Руското нападение в Украйна ще предизвика решителен отпор . 22| 4742 |12.02.2022 Нов разговор на Путин и Байдън за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads