Реклама / Ads
5| 14648 |03.04.2024 НОВИНИ

"Шпигел": В България е открит тайник с оръжия на Хамас, които е трябвало да бъдат използвани срещу Германия

.
Източник: Uli Deck/dpa/picture alliance
"В южната част на България в подземен склад бяха открити оръжия и боеприпаси, които вероятно е трябвало да бъдат използвани за атаки на Хамас срещу еврейски обекти в Германия, предимно в Берлин", съобщи изданието, позовавайки се на източници от Федералното бюро за разследване на Германия.
 

Някои от оръжията са частично неизползваеми поради ръжда.

 

Информацията за склада за оръжие е получена чрез анализ на мобилния телефон на един от четиримата палестинци, арестувани в Берлин и Нидерландия през декември миналата година. Те са заподозрени, че подготвят складове с оръжия, предназначени за терористични атаки по поръчка на Хамас в Европа.

 

Лицата са палестинци Абделхамид Ал А. (45г.) и Ибрахим Ел-Р. (41г.), и двамата родени в Ливан, 34-годишният египтянин Мохамед Б. и 56-годишният нидерландски гражданин Назих Р.

 

В средата на месец декември германската служба е открила снимки на няколко пистолета, пълнители и други части от оръжие в мобилния телефон на един от арестуваните.







Цифровите следи от снимките отвеждат разследващите до място в Южна България, където огнестрелното оръжие е "заровено в торба под дърво".

 

Има съмнения, че подобни складове са готвени и в Полша. Твърди се, че няколко от заподозрените са пътували там многократно. Все още обаче информацията за подобни тайници в Полша не е потвърдена.

 

При арестите през декември от заподозрените не са иззети огнестрелни оръжия. Откритието в България обаче показва, че терористичната организация има тайници с оръжия в Европа.







Междувременно българската полиция е успяла да унищожи оръжия, допълва "Шпигел".

 

В последните дни германските следователи търсят складове за оръжия в цяла Европа, потвърждава и и АРД. Според данните им в Полша, близо до границата с Германия, е разположен подземен склад на Хамас, но дори и с помощта на полските полицаи така и не го намират. За сметка на това обаче откриват оръжия и боеприпаси в България със съдействието на местната полиция. Те не са много дълбоко заровени и са прибрани в алуминиев куфар, допълват от АРД.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2652 |03.04.2024 МВР отказва да отговори на въпрос на ПП-ДБ дали Мартин Божанов-Нотариуса е бил секретен сътрудник . 7| 2502 |03.04.2024 ЦИК: Машинно гласуване ще има и при избори "2 в 1" . 17| 9204 |03.04.2024 Акцията на ДАНС и Антикорупционната комисия в Агенция „Митници”: Арестуваните станаха седем . 1| 2478 |03.04.2024 Депутатите отхвърлиха законопроекта за колективните искове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads