Реклама / Ads
3| 4633 |01.05.2020 НОВИНИ

Щабът обмисля да отпадне носенето на маски на открито

.
Обмисля се носене на маски само на определени места, а не навсякъде, като част от постепенното смекчаване на ограничителните мерки заради коронавируса, бе съобщено на брифинга на Националния оперативен щаб тази сутрин.
 

„Обсъжда се какъв да бъде ритъмът на отпускане на мерките. В следващите дни ще бъдат направени съответните съобщения. Правителството ще обяви как ще се отпускат мерките, ние даваме нашето становище. Върви се по пътя на постепенното им отпускане“, каза началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

 

Обмисля се носене на маски само на определени места, а не навсякъде, посочи проф. д-р Тодор Кантарджиев.

 

„Маските на открито сериозно обмисляме да се махнат. Задължително (ще останат) в градския транспорт, при близко общуване и купуване на хранителни продукти, в аптеката – задължително маска“, каза той.

„Това искахме да го направим, но чакахме две неща – да се стопли времето, да започне Слънцето да трепе вируса навънка, и второто нещо – повишават се знанията за лечението. Има някаква светлина за ваксините, не сме обаче големи оптимисти“, добави д-р Кантарджиев.

Отпадането на маските не се отнася за медиците, които задължително трябва да носят такива предпазни средства. Това е както за тяхна сигурност, така и за пациентите, които лекуват, обобщи ген. Мутафчийски.

 

Всяко разхлабване на мерките се обсъждат много внимателно, като първи ще са тези за открито - отваряне на планините, спортовете на открито, тренировки за групови спортове, но с определени условия и отстояния, посочи той.

 

„В последните две седмици много неща се промениха. Правителството ще обяви отпускането на мерките, ние само даваме становище, когато ни бъде поискано… Първо ще бъдат облекчени тези, които са на открито, после отпускане на мерките в затворени помещения. Активно се обсъждат тези неща… Малко са страните в света с повече отпуснати мерки от нас“ каза Мутафчийски.

 

Възстановяването на профилактичните прегледи ще стане поетапно, каза  Ангел Кунчев на брифинга на Националния оперативен щаб тази сутрин..


 „Засега решихме да разрешим профилактичните прегледи на лицата до 18 години, които общо взето имат имунизации. На един по-късен етап това ще се случи с възрастните. Искаме да подхождаме най-напред с тия, които имат реална нужда от помощ, от преглед, хора с хронични заболявания и трябва да се проследи заболяването, а следващата стъпка да бъдат профилактичните прегледи“, обясни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 18363 |01.05.2020 Щабът: Ленин е починал от COVID-19, антиреволюционна (ди)версия . 14| 5860 |26.04.2020 Щабът: Ново огнище на COVID-19 у нас-в Дупница, 1290 са общо заразените . 14| 6311 |25.04.2020 Щабът: От сутринта заразените с COVID-19 нараснаха с 13, случаите вече са 1247 . 26| 6798 |25.04.2020 Борисов: Обмисляме свалянето на извънредното положение преди 13 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads