Реклама / Ads
0| 4431 |14.04.2016 НОВИНИ

Ще гласуваме задължително на изборите, реши правната комисия в НС

.
Гласуването на избори става задължително, реши правната комисия в парламента.
 

Падат обаче санкциите за граждани, които не желаят да отидат до урните в изборния ден. Наказателната мярка бе предложение на Патриотичния фронт, което техните представители сами оттеглиха, пише Новини. бг.

 

 Още преди да стане ясно, че вотът става задължителен, от ДПС обявиха, че са твърдо против. "Ако се подкрепи, ще събираме подписи за обявяване на текста за противоконституционен", заяви депутатът от движението Хамид Хамид. Той определи задължението да гласуваш като нехуманно и недемократично. Това е опит да прехвърлим отговорността върху раменете на гражданите, отбеляза юристът от ДПС. Само неговите съпартийци бяха против текста, а Филип Попов от БСП се въздържа. Текстът обаче мина с 9 на 5 гласа. Преди това комисията отхвърли предложението на ДПС и тези на независимите Георги Кадиев и Лютви Местан въвеждането на задължителния вот да отпадне. ДПС се обяви и срещу дистанционното електронно гласуване. Според съпредседателя на движението Четин Казак при него не може да се гарантира тайната на вота. В основните принципи на Изборния кодекс да се въвежда, че е възможно електронното гласуване, е неприемливо, подчерта Казак, като посочи, че може евентуално да се въведе експериментално. Той поиска първо гаранции, че няма да има злоупотреби.

 

"Но дотогава, да го въведем в основния корпус на Изборния кодекс, означава, ние да предпоставим, че е сигурно, че електронното гласуване не е рисково. Той поиска текстът да си остане в преходните и заключителните разпоредби на кодекса, но не и в основната му част, където е подреден като чл.5. Такова е било и становището на работната група към правната комисия, припомни депутатът от ДПС. БСП се солидаризира с ДПС срещу електронния вот. "Няма гаранция за вота, подпомага се репресията върху избирателя. България не е готова, както и много други европейски държави. Гласуването в неконтролирана среда, категорично твърдя, че ще доведе до репресия и натиск", каза соцдепутатът Филип Попов. Според него не трябва текстът изобщо да присъства в кодекса. Социалистите пък предложиха в Изборния кодекс да се запише, че не може да се провеждат в един ден референдум и избори. Попов защити поправката с аргумента, че на последните местни избори се създаде хаос и затруднения за гражданите. Тук пък ДПС върна жеста към социалистите - застана на тяхната позиция. Гласуването за референдум да бъде в отделен ден, поиска и движението.

 

"Кампанията за изборите тотално засенчва, затапва всякаква друга кампания, свързана с референдума. Това е много сериозен аргумент", посочи Четин Казак. Той предупреди, че другата причина за подкрепа на предложението е фактът, че и без това изборният процес е достатъчно усложнен по този начин, а и никакъв особен финансов ефект не е имало двата вота да се проведат в един ден. Иначе само отбиваме номера, категоричен беше депутатът от ДПС. Реформаторите Петър Славов и Димитър Делчев веднага скочиха срещу опозицията, че аргументите им не били основателни и нямало да има затапване на референдумаако се провежда едновременно с избори. Тук шефът на правната комисия направи забележка на РБ, че влизат в политически дебати, които са за пленарна зала.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 7282 |15.03.2016 Ангел Славчев за Фрог: Партиите искат задължително гласуване за пари . 15| 4224 |10.03.2016 Депутатите одобриха на първо четене задължителното гласуване . 2| 4052 |01.11.2015 Янаки Стоилов: БСП губи на изборите, но няма да паднем на колене . 8| 4514 |28.10.2015 Михаил Мирчев бесен и на изборите, и на БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads