Реклама / Ads
1| 5890 |04.02.2020 НОВИНИ

Ще има ли червената бюлетина на Интерпол за Васил Божков?

.
В сайта на международната полицейска организация Интерпол все още не фигурира обявление със снимката на Васил Божков, въпреки че той се води издирван от властите в България. Обявата за това бе направена преди седмица от главния прокурор Иван Гешев, но проверка на ФрогНюз показа, че Божков липсва в списъка.
 

Интерпол издирва лица с четири различни цветове бюлетини. Червената е в случаите, когато лицето се издирва с цел арест и екстрадиция. Лицата издирвани с Червена бюлетина на Интерпол са заплашени от арест, ако пресекат международни граници, може да им бъде отказана виза. Освен това може да получат откази от финансови институции. Ако лицето се издирва тайно, за да бъде хванато е логично да не видим снимката му на тази стена, но случая с Божков не е такъв.

 

В момента, с червена бюлетина Интерпол издирва общо 7223 лица, като 55 мъже и една жена от тях се издирват конкретно от българските власти. 38 от тях са с българско гражданство. На челна позиция в списъка на търсените от страната ни лица е Евелин Банев, доста по-назад стои и бюлетина на Цветан Василев, там са и тези на братя Галеви.

 

Каквато и да е причината към момента да не може да се потвърди, че Васил Божков е издирван, след повдигнатите нови обвинения към него може да се предположи, че образът му ще се появи.  Едно от изискванията е издирващата държава да формулира за какво престъпление търси някого. Първоначално към Божков бяха повдигнати 7 обвинения, сега съм тях се добавят още няколко. Ако се появи червена бюлетина с лицето му е интересно за какво ще пише, че го издирват.

 

Прави впечатление още нещо интересно – въпреки обявата от 23 януари, че прокуратурата издирва три лица, граждани на Руската федерация във връзка с опита за отравяне на оръжейния бос Емилиан Гебрев, в страницата на Интерпол фигурират само двама руснаци и то търсени доста преди тази дата.

 

Справка на ФрогНюз показа обаче, че на страницата все още виси бюлетината за издирване на Цветан Василев. Припомняме и за един прецедент в Историята на Интерпол за който родната прокуратура гузно мълчи – с червена бюлетина бяха пуснати за издирване още съпругата на бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, както и дъщеря им, но международната полицейска организация свали бюлетините от страницата си, а това не се случва често. Въпреки, че е известно къде се намира Василев - Белград и е в ход процедура за екстрадиция бюлетината за издирването му вече 5 години не е свалена от страницата на Интерпол. Това е една от причините държавата ни да попадне в списъка на страни, които използват червените бюлетини за репресия и разправа с неудобни за властта лица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4028 |23.01.2020 Интерпол издирва трима руснаци обвинени за отравянето на Гебрев . 1| 3928 |03.11.2019 Социалисти алармират: ГЕРБ агитира с попълнена бюлетина и дете . 2| 3889 |27.10.2019 Човек на ДПС изтръгна бюлетина от ръцете на кандидат на АТАКА в София . 1| 4072 |25.09.2019 Как изтълкуваха кандидати за кметове номерата си в бюлетината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads