Реклама / Ads
29| 6230 |18.10.2012 НОВИНИ

Ще има два референдума, заплаши Мая Манолова

.
Политическите спорове и дебати покрай референдума за АЕЦ „Белене” започнаха още от сутринта, очаква се това да бъде и горещата тема на деня. Днес заседава за първи път Временната парламентарна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ „Белене“ от 2002 г. до края на месец март 2012 г.
 

Комисията бе създадена на 3 октомври 2012 г. с Решение на Народното събрание. Съгласно него заседанията на Временната парламентарна комисия ще се излъчват в реално време в интернет-страницата на Народното събрание, както и по Българската национална телевизия и по Българското национално радио.

Ще има два референдума за ядрената енергетика - с въпроса на ГЕРБ и с нашия, закани се от студиото на БНТ депутатът от БСП Мая Манолова. Според нея ГЕРБ не желаят редакция на въпроса, а искат свой референдум.

По думите й: "В момента ГЕРБ са внесли подписката от 48 народни представители за искане на референдум, а не за редакция на въпроса, който ние сме формулирали и внесли. Те не разбират какво правят с тази процедура, защото в един момент се случва, че ще има референдум с два въпроса. ГЕРБ не искат редакция, искат референдум. Имат това право", обясни Манолова.

Депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов, който й беше опонент в сутрешния блок на БНТ заяви, че е нужно въпросът да е по-общ, за да може да се получи ясен отговор. По думите му много хора са "за" изграждането на атомна електроцентрала, но са против АЕЦ "Белене".

Мая Манолова го контрира, че 770 хиляди души са се подписали под въпроса за изграждане на АЕЦ именно в Белене. "Трябва да е ясно, че референдумите не са социологическо проучване и те трябва да са конкретни", каза още тя.

По думите й ако въпросът е общ, той няма смисъл, защото е ясно, че повечето хора в България подкрепят развитието на атомната енергетиката. "Ако ги оставим да управляват тези хора - те ще ни оставят без атомна енергетика, без "Козлодуй", без "Белене" и накрая ще внасяме ток", добави Манолова.

По същото време, същият разговор се проведе и в предаването на ТВ7 „Добро утро, България”. Там в спора се включиха Димитър Лазаров, депутат от ГЕРБ срещу опонента му Янаки Стоилов от Коалиция за България.

„Считаме, че въпросът за референдума, както е поставен от БСП, е незаконосъобразен”, каза за пореден път позицията на ГЕРБ Димитър Лазаров. Той попита как БСП иска от българския народ да се произнася по един въпрос, при положение, че има тайни споразумения.

Янаки Стоилов изтъкна, че ще става „все по-горещо”, не само заради енергийната тема, а заради опитите да бъде извадено жилото от този референдум. „ГЕРБ се опитват да заобиколят и да подменят инициативата на 760 000 български граждани. Това го правят 76 души със своите подписи и внесеното решение. Техният въпрос е почти идентичен на нашия, но той не е редакция. Тези езикови заигравки трябва да създадат впечатление, че те предлагат нещо друго, защото темата отново е същата – да се развива ли атомната или ядрена енергетика чрез изграждане на нова, както ние сме казали, ядрена централа, но на площадката в Белене?

Премахването на този въпрос всъщност прави темата абстрактна, неопределена и с опасност да демотивира както привържениците, така и противниците на тази идея”, каза още Янаки Стоилов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 6715 |13.10.2012 Мая Манолова: ГЕРБ връщат най-лошите изборни практики . 9| 5235 |12.10.2012 От Синята коалиция заплашиха със съд, ако не бъде сменен въпросът на референдума . 23| 6010 |10.10.2012 Мая Манолова и Яне Янев се дърляха 2 часа . 10| 5098 |09.10.2012 В сряда решават луд ли е заплашил Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads