Реклама / Ads
10| 5775 |29.01.2014 НОВИНИ

Ще има малки "Пироговчета"; 400 болници са прекалено много

.
Таня Андреева
Резултатите от одита на Сметната палата в Министерството на здравеопазването изобщо не ме учудват, заяви по БНТ министърът на здравеопазването Таня Андреева. Тя не пожела да влиза в подробности кой е виновен за грешките в здравеопазването, тъй като всеки носел отговорността сам за себе си, но посочи, че трябва да има приемственост.
 

Регулирахме една част от негативите още в началото на мандата, но имаме още много работа, тъй като преди май месец е липсвало контрол. Несериозно е да се твърди, че в рамките на една година един министър може да направи нещо кой знае какво. Въпросът е, че има неразбиране по отношение на този сектор и как той трябва да бъде управляван, смята тя.

Има достатъчно добра нормативна уредба, която просто трябва да се спазва, за да върви всичко. Министърът не трябва да бъде просто мащеха за едни, а майчица за други. В момента работим, за да получим рентгенова снимка на състоянието като цяло, тъй като преди нас е имало места, които не са били проверявани изобщо, а други са били препроверявани, незнайно защо. Лошото сливане на болничните заведения също оказва своето влияние, обясни Андреева.


При контролираните болници има стандарт по отношение на брой легла и медицински служители, което автоматично означава, че ще бъдат освободени от работа около 20/30% от работещите там. На 7-милионна България 400 болници са прекалено много, категорична е Андреева.


Ще има малки "Пироговчета", вече приключихме с анализа на заведенията, които ще бъдат такива комплекси, в които всеки един пострадал да има бърз достъп, а медицинската помощ, която ще му бъде оказана да бъде на ниво. Това обаче е свързано с много сериозен финансов ресурс и пълното изграждането на тази система ще продължи две, три години, отчете Андреева.
 

Абсолютно неприемливо е НЗОК да се превръща само в платец на лекарства и медицински изделия, а да няма достатъчно средства за заплащане на дейности, смята Андреева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4557 |24.01.2014 Ще бъдем лобисти на малкия и среден бизнес . 0| 4908 |15.01.2014 Здравната каса плаща 67 млн. лв. на болниците . 6| 5502 |30.12.2013 200 руски туристи с малки деца оставени без храна и вода у нас . 2| 4724 |28.12.2013 Държавата дава още 100 млн. лв. на болниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads