Реклама / Ads
10| 7878 |12.05.2024 НОВИНИ

Ще има ли забрана за внос на коли втора ръка?

.
Коли втора употреба
Новият Интегриран план в областта на енергетиката и климата предвижда редица мерки за по-старите автомобили - не само забрана за вноса им в България, но и блокиране на възможностите за препродажбата им вътре в страната: такава информация бе разпространена в последните дни. От тълкуванията на въпросните издания излиза, че хората, притежаващи автомобили производство отпреди 2005 година, ще ги притежават завинаги, тъй като те няма да могат да бъдат пререгистрирани занапред.
 

В самия документ, изпратен вече за съгласуване в Европейската комисия, обаче не пише нищо подобно, установи Automedia.bg. Eто какви мерки предвижда планът, и колко от тях ще се превърнат в реални правила.

 

В плана е записано намерение да се ограничи вносът на употребявани автомобили с екологична категория под Евро 4. Стандартът Евро 4 бе въведен от 1 януари 2005 година, но има и коли, произведени през 2003 и 2004, които го покриват. Целта на тази мярка е, както пише в документа, "предотвратяване на "изхвърлянето“ на стари дизелови превозни средства на българския пазар". Планът изрично описва това като "потенциална допълнителна мярка", а не като твърдо намерение.

 

Ограниченията за внос на стари автомобили под Евро 4 от години са факт в държави като Сърбия и Албания. Въвеждането на мярката в България е по-сложно, защото тя противоречи на европейските правила за свободно движение на стоки. Далеч по-практично би било вместо забрана да се въведе допълнителна екологична такса, която би направила вноса на 25-годишни коли неизгоден. Подобен подход години наред прилагаше Румъния.

 

Впрочем подобна мярка е "след дъжд качулка": огромната част от старите европейски дизели отпреди Евро 4 вече са изнесени в страни като Полша и България. Щеше да има полза, ако бе въведена през 2015, да речем.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4930 |12.05.2024 Украинското ГРУ е атакувало петролна база, рафинерия и металургичен комбинат в Русия . 18| 3637 |12.05.2024 Съседски скандал: Гърция бойкотира клетвата на Силяновска, посланичката напусна демонстративно . 9| 12593 |12.05.2024 Иван Демерджиев: Калин Стоянов излъга за назначението на Живко Коцев . 3| 3161 |12.05.2024 Тези дървета са оцелели след взрива на атомната бомба в Хирошима – те все още са живи!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads