Реклама / Ads
24| 3253 |07.12.2021 НОВИНИ

Депутатите ще ходят на работа без зелен сертификат

.
На депутатите няма да се изисква зелен сертификат, за да ходят на работа в сградата на парламента. Това беше решено по време на първия председателски съвет на 47-ото Народно събрание.
 

Призивът дойде от здравния министър

 

"В парламента да се влиза със "зелен сертификат“ и така народните представители да дадат пример на обществото", призова преди дни служебният здравен министър Стойчо Кацаров депутатите от 47-то Народно събрание. Според него те трябва да гласуват такова решение.

 

От своя страна новият шеф на НС обясни, че поради специфичния допуск на външни лица парламентът не се води обществено място в общоприетия смисъл и не се прилагат ограничения за обществени сгради. "Това тълкуване ще го помислим задълбочено. Правилата трябва да са за всички", поясни все пак той.

 

По думите му е възможно да се въведе и тестване за депутатите веднъж седмично, както е за учениците.

 

А по парламентарни групи

 

От ГЕРБ са категорични поддръжници на въвеждането на това изискване. Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова:

 

"Ние всички сме ваксинирани, всички имаме "зелен сертификат". В този смисъл за нас не е проблем всяка сутрин да показваме "зеления си сертификат" на влизане в сградата. Считаме, че когато правилата важат за цялата държава съгласно заповед на министъра, трябва да важат и за народните представители. Така е редно".

 

Очаквано, от "Възраждане" се обявиха против.

 

"Вие знаете много добре какво е нашето отношение изцяло към "зеления сертификат", а именно, че той е противозаконен, антиконституционен и настояваме да не бъде въвеждан в сградата на Народното събрание, защото все пак Конституцията дава право на народния представител да изпълнява своите законодателни правомощия, което не може да бъде ограничавано чрез ограничения във вътрешния правилник", каза заместник-председателят на групата Петър Петров.

 

Групата на ДПС още не е взела решение каква позиция да заеме, но заместник-председателят на парламента Мукаддес Налбант има лично мнение:

 

"Надявам се да има едно положително решение по този въпрос. Аз съм ваксинирана с трета доза и призовавам всички да го направят. Това е в интерес на всички - на нас самите, на семействата ни, на децата ни, на цялото общество".

 

Още не се знае каква е позицията на другите парламентарни групи.

 

От ГЕРБ обявиха още, че ще предложат първа точка на утрешното заседание на парламента да е случилото се вчера в редакцията на вестник "Труд".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3186 |03.12.2021 Диана Ковачева: Информирах депутатите за топ проблемите на хората . 32| 4268 |03.12.2021 Костадинов към депутатите: Кукловоди на дългогодишно национално предателство – продавате народа за жълти стотинки . 25| 5584 |03.12.2021 Петков: По разбитите ни пътища се разминават Майбаси на корумпирани лобисти. Време е да си свършим работата . 8| 2962 |03.12.2021 Пеевски се появи на работа: Ще ме видите, спокойно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads