Четвъртък, 29 Юни 2017, 17:19
Frognews
0| 2559 |28.10.2016

ЕК ще ни наблюдава до 2019 г.

.
Жан-Клод Юнкер
Европейското наблюдение на работата на правосъдната ни система от началото на следващата година ще бъде в нов формат, а до 2019 г. трябва да отпадне напълно. Това става ясно от писмо на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, публикувано на личния сайт на премиера Бойко Борисов.

На 25 октомври Европейският парламент реши да препоръча на ЕК да изработи нов механизъм за наблюдение на демокрацията и върховенството на закона у нас и в Румъния. От писмото на Юнкер става ясно, че ще бъде приет „един по-динамичен подход, който да отчете изцяло дългосрочните тенденции, които могат да се загубят в ежегодните отчетни цикли”. За целта ще се работи с отделните институции поотделно и като част от системата за борба с корупцията и организираната престъпност.

ЕС заменя мониторинга над България и Румъния с друг механизъм Мониторингът беше въведен единствено за нашите две страни при приема ни през 2007 г.

 

Сред предлаганите от ЕК варианти е с европейска помощ да се подпомогне създаването на единна служба за борба с корупцията. Жан-Клод Юнкер допълва, че подчинените му служби трябва да се свържат с държавната администрация преди излизането на следващия мониторингов доклад. Той изразява надежда, че България ще излезе от мониторинга преди края на мандата на настоящата ЕК през 2019 г.

 

Механизмът за сътрудничество и проверка беше въведен за пръв път в ЕС с приемането на България и Румъния през 2007 г. с идеята, че и в двете страни има какво да се работи по линия на съдебната реформа.

ВСС обсъди евродоклада – и толковаСпоред някои кадровици, проблемът продължава да бъде в законите и медиите

 

Мониторинговите доклади през годините направиха публично достояние редица от слабостите на съда и прокуратурата у нас – бавна работа, неубедителни обвинителни актове, грешки в следствената и съдебната фаза на делата, непрозрачно разпределение на докладчици, съмнения за политически натиск и „чадъри” над определени лица и фирми. Традиционно, опозицията използва в реториката си обявените от Брюксел данни, а, след идването си на власт, ги неглижира.

 

Затова и от идването на актуалното правителство на власт редица представители на управляващите са се изказвали негативно за мониторинговите доклади и са изразявали мнение, че те трябва да отпаднат, тъй като се използвали само за политически цели.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Тежки обвинения за бившия македонски премиер 0| 1234 |29.06.2017 . Адв. Екимджиев за Фрог: Вносителите на сигнали срещу Панов да бъдат разследвани 1| 1565 |29.06.2017 . Продължават строителството на „Хемус” 0| 1740 |29.06.2017 . Освободиха бияча на слепите в Несебър 1| 2056 |29.06.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах