Реклама / Ads
10| 3553 |02.12.2023 НОВИНИ

Ще остане ли стабилно примирието в сглобката?

.
Източник: личен архив
Решението за общ механизъм при назначенията в регулаторните органи е правилно. Около тази теза се обедиха днес кабинетът в лицето на вицепремиера Мария Габриел, и двете коалиции, участващи в управлението ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.
 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов уточни, че вчера сам е поискал да се види с партньорите си Христо Иванов и Асен Василев, вместо с премиера. От името на опозицията пък БСП се вижда като единствена алтернатива на сегашното управление.

 

Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен с всекидневни усилия, смята вицепремиерът Мария Габриел. Според нея нещата вървят в добра посока, щом двете партии в правителството искат общ механизъм, валиден за всички назначения.

 

"Излизат двете основни партии, които подкрепят правителството и казват, че има нужда от механизъм, който позволява да се правят назначения,да се вземат решения. Само да напомня, че говоря за това от месец май, още преди съставянето на правителството. Самият факт, че има много голяма яснота иможеш да отстъпиш крачка назад в името на това да има прозрачност при вземанетона решения, в името на това да има механизъм, който да даде устойчивост напроцеса на вземане на решения. Това е положително".


Като криза в парламента - така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи ситуацията с избора на управител и подуправител на НЗОК, които вчера подадоха оставка след отправен призив от Бойко Борисов и съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов.

"Истината е, че Мария ми беше написала, че искат с Денков да ме видят. Аз казах: "не, ще се видя с Асен Василев - лидерът на ПП и с Христо Иванов - лидерът на ДБ". Това казах. В 10 часа се срещнахме, час и нещо говорихме, зададох си моите въпроси. Излязохме пред медиите и съобщихме, че взимаме двете оставки, връщаме крачка назад, за да работим конструктивно и за следващите избори и регулатори", посочи Борисов.

 

От ПП-ДБ обясниха , че в отношенията им с ГЕРБ е имало принцип - когато има кадрово назначение, то да става с одобрението на тези, които подкрепят правителството. Упрекват партньорите си , че за скандалния случай със Здравната каса "Възраждане" са им помогнали с негласуване.

 

"На България ѝ предстоят много назначения на регулатори и в известен смисъл те са по-важни от министрите. Години наред нашата държава, независимо кой е министър, кой е кмет, в много отношения ще зависи именно от тези регулатори и те не могат да бъда избрани със "златния пръст" на "Възраждане", коментира Явор Божанков от ПП-ДБ.

 

От БСП пък смятат, че на страната ѝ трябва нов път на развитие и те са единствената алтернатива.

 

"Ние сме държава на абсурда, на слугинажа. Трябва да се намери нов път на развитие на страната. Ние го търсим в политическо обединение, защото БСП е единствената алтернатива на това, което се случва в страната", каза Борислав Гуцанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3698 |02.12.2023 Разбиха банда, отвличала момичета за Германия с цел проституция . 57| 11987 |02.12.2023 Изгоненият от Русия кореспондент на БНР: Образът на България в руската държава е по-скоро на васална страна . 2| 4153 |02.12.2023 Изтеглиха жребия за Евро 2024, вижте групите . 0| 3663 |02.12.2023 Простреляният в Благоевград охранител е в тежко състояние

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads