Реклама / Ads
4| 5495 |21.08.2012 НОВИНИ

Ще плаща ли държавата за електромобил?

.
Новите собственици на електромобили да получават финансова подкрепа в размера на 30% от стойността на колата, предложиха представители на индустриалният клъстер "Електромобили".
 
Дискусията се проведе днес в Българската стопанска камара. Те поискаха също колите на ток да бъдат освободени от пътен и от годишен данък, от такса за паркиране в градовете, както и от такса за регистрация.

От организацията предлагат увеличаване на данъците на семействата, които имат повече от една кола, използваща минерални горива. Предлага се също за автомобилите с двигател с вътрешно горене в годишния данък да се въведе "еко" компонент, който да нараства пропорционално според екологичните вреди, които колата нанася на околната среда. Важно е да се предвидят и стимули за замяна на старото превозно средство с електромобил, предава БТА.

Според разчетите на експертите, ако тези техни искания бъдат приети, до 2025 г. по пътищата на страната ще се движат най-малко 200 000 електромобили, което ще е около 3% от автопарка в България. В този период прогнозите са, че в страните от ЕС колите на ток ще формират половината от всички продажби.

По повод новите възможности за икономиката, които електромобилите дават, председателят на индустриалния клъстер "Електромобили" Илия Левков посочи, че секторът изисква висока квалификация и подобряване на учебните програми в средните и във висшите училища. Този вид индустрия е с висока добавена стойност и може да носи добри доходи, посочи той.

Вече има създадена българска зарядна колонка за електромобили, която в момента се изпитва. У нас се създават и модели за подмяна на обикновения двигател на колата с електродвигател, добави Левков.

Наскоро министърът на енергетиката Делян Добрев обяви, че националният план за подпомагане на електромобилите предвижда да отпаднат таксата за регистрация, плащането на местни данъци и такси, както и покупката на винетки за тях. Столичната община пък ще освободи електромобилите от такси в зоните за паркиране. 

По думите на министъра покупката на електромобил е скъпа инвестиция за всеки и затова стимулите са важни. Той пресметна, че разходът на гориво при тях е два пъти по-евтин, отколкото за дизеловите коли - по-малко от 9 лв за 100 км пробег.

До края на месеца планът за подкрепа на този вид транспорт с предложенията за законодателни промени ще бъде внесен в Министерския съвет и се очаква да влезе в сила до края на годината.  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 69| 5824 |17.08.2012 БСП: Искат да превърнат България в държавата ГЕРБ . 7| 6613 |02.08.2012 Който катастрофира, ще плаща скъпо от 2013 г. . 6| 5903 |27.07.2012 Държавата иска "Невски" . 66| 10129 |26.07.2012 Разузнаването плащало рога на Първанов, уж били за чужденци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads