Реклама / Ads
0| 11505 |31.08.2022 НОВИНИ

Ще плати ли някой за резила с КТБ или отново плъховете ще се скрият?

.
Всичко това се оказа плява...
Ударът по правосъдната ни система след като КТБ спечели делото срещу България в Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е без аналог в историята ни. ЕСПЧ категорично установи на свое заседание, че по казуса КТБ българските власти са погазили два члена от Европейската конвенция за правата на човека - правото на справедлив процес и правото на собственост.
 

Това прави отнемането на лиценза на КТБ незаконно. Незаконни са и действията на Българската народна банка и последвалото съдебно производство в България.

Магистрати, политици и финансисти от най-високите нива в държавата тръбяха осем години, че КТБ била пирамида, от нея се източвали милиони, собственикът Цветан Василев бил разбойник, преследваха семейството му, както и десетки служители на различни позиции в институцията, немалко от тях лежаха в арестите и са на подсъдимата скамейка, някои се разболяха, други починаха…

Ще понесе ли някой отговорност за очевидно скалъпеното по криминален начин „дело на века“?

Висшият съдебен съвет мълчи. Сигурно членовете са на плажа или в именията си в чужина. Мълчи и Инспекторатът към ВСС.

 

Дума не обелват и иначе многословните Иван Гешев и неговата говорителка Сийка Милева. Сотир Цацаров, който започна цялата „специална операция по ликвидиране на КТБ“, също е мълчалив. В любовен период е, подсещат ме колеги…

Борисов обикаля страната и бълва водопади от нападки срещу опонентите си, но не казва нищо за това, как и заради него държавата, сиреч всички българи, ще плащат милиарди компенсации, когато Евросъдът се произнесе и по този казус. Нали той десетки пъти се пъчеше пред камери и микрофони как държавата запълнила „дупката“ в КТБ с милиарди на данъкоплатците. Това, разбира се бе огромна лъжа, защото парите са от Фонда за гарантиране на влоговете, който се попълва от вноски на частните банки. Така или иначе един ден заради неговото бездействие или съучастие България ще плати милиарди компенсация. Както стана по делото срещу Михаил Ходорковски в Русия. Москва бе осъдена да плати на бизнесмена компенсации в размер на 50 милиарда долара.

 

Вариантите пред страната ни са два. Първият: Всички виновни за тежкия провал на съдебната система, БНБ, Министерство на финансите, президентът Росен Плевналиев, гласувалите за фалита на засекретените съвещания в Президентството и прочие съучастници в аферата да си получат заслуженото. Чрез подаване на оставки, разследване на мотивите да действат по незаконен начин и отиване в съда. Така постъпват в демократичните държави. Когато има провал има и виновни. И те си понасят заслуженото.

 

Вторият: Няма виновни. България ще бъде осъдена да заплати милиарди, но никой от виновните няма да получи възмездие. А тези виновни са действали умишлено, злоупотребявайки с власт и са ощетили българските граждани чрез незаконни действия. Ще се излежават в скъпите си имения, ще печелят от откраднатите активи на банката и ще си броят милионите. Така както обикновените руснаци изплащат 50 милиарда долара на Ходорковски, а на Путин и камарилата му не им пука, и тук ни чака същото.

 

Политици се опитват да обяснят, че съдебната реформа и особено в частта за прокуратурата, не трябвало да се фокусира върху Иван Гешев. Решението на Европейския съд доказва категорично, че за всяко действие и провал има конкретен човек, който носи отговорност. В случая един от виновниците се казва Иван Гешев. Да не забравяме Цацаров, разбира се…

 

Все пак те, както и останалите по веригата, от вчера не са спокойни. Дори са много уплашени. Има защо. Съвсем скоро ще им се случат неща, за каквито са вярвали, че са недосегаеми. Излъгали са ги.

 

Плюскането свърши. Идва драйфане и плащане…

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3716 |30.08.2022 Съдът: Лотарията на Божков трябва да плати 47 млн. лева заради невнесени такси . 0| 14399 |28.08.2022 Журналист: В ОДМВР-Бургас, спрете да си пазите кожените столове и заплатите . 0| 3839 |25.08.2022 Димитър Стоянов очаква България да плати над 1 млрд. долара при арбитраж с “Газпром” . 0| 2787 |23.08.2022 Николай Денков: Има наплив от учители, заплатите са мотивиращи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads