Реклама / Ads
7| 5287 |24.02.2016 НОВИНИ

Гечев: Българските институции имат цялата информация за КТБ

.
Румен Гечев
Само някой от правителството може да е наредил на българските фирми под строй да вложат 1 млрд в КТБ .
 

„Много сериозен професионален доклад за КТБ. Освен, че потвърждава схемите, които ние от миналото лято разясняваме, тук са посочени големи детайли – целият кръг, през кои фирми и как се връщат при определени лица, нарушенията на законодателството на България”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев в студиото на БНТ. Той обясни, че е бил приятно изненадан, че в доклада се предлагат конкретни стъпки и припоръки към банката, за да събере парите, които са откраднати. „Те са предложили и анализ колко би струвала една юридическа инициатива за водене на дела в България, Сърбия, Люксембург. Този доклад ще бъде много полезен за КТБ и държавните институции”, допълни той. 

Проф. Гечев е на мнение, че разкриването на схемата, по която са крадени пари на българските граждани, е важно не само за икономическата стабилност на държавата, но и за демокрацията. „Кражбата на пари през банковата система, през обществени поръчки - влизат в определени политици от различни цветове, с които пари се диктуват политическите реалности в България – купуват се гласове, съдебна система, министерства и министри. Нека да видим дела в съдебната система, които завършват с осъдителни присъди”, коментира той. Според него трябва да има обществен достъп до този доклад, въпреки че той е високо професионален. „Ясно е кой е получил кредитите и при какви условия. Българските правораздавателни институции имат цялата информация и е необходимо да започнат наказателно преследване. Въпросът е защо се бавят”, допълни народният представител. Той посочи пример с охранител на фирмата с месечна заплата около 600 лв, който получава кредит от над 10 млн.лв. за развиване на бизнес дейност. „В неговата фирма като актив е зачислена само една метла, няма и чистачка”, уточни проф. Гечев. Като втори пример той посочи фирма, която се регистрира в понеделник, а в петък получава 16 млн.лв кредит, без да има никаква дейност и без никакво обезпечение. По неговите думи е имало професионално безхаберие и престъпление на държавни институции. „Едва ли в БНБ отговорност ще носи само шефът на надзора. Къде са експертите, които са били командировани в КТБ и са излъгали в докладите си? Още ли са на работа там?”, попита депутатът от левицата. Той коментира и работата на ДАНС – авторитетна институция, на която държавата разчита. „Двата финансови отдела са скандални и не са свършили нищо. Има ли метла в тези отдели? Натъкнахме се на страховити неща. Двамата шефове на отдели напускат „случайно” две седмици преди фалита на банката”, подчерта народният представител.

Да се вдигне банковата тайна за български и чужди банки за всички на ключови държавни постове

Проф. Гечев е категоричен, че прокуратура, следствие и съдебна система трябва да си изпълнят ангажимента по стотици имена, които имат на масата си. „Вместо това съдебната система ни занимава от месеци как се казва кучето в разговора на две съдийки”, каза още той. Депутатът от левицата предложи да се вдигне банковата тайна за български и чужди банки за всички на ключови държавни постове. Той припомни, че през 1996 г., при финансов колапс от разграбена банкова система никой не е бил наказан. „Ако и сега от КТБ се измъкват и си пият питиета по офшорни зони и острови, какво друго ни остава, освен да чакаме трети епизод”, коментира народният представител.

 

„Българската държава загуби от краха на КТБ около 300 млн.лв. Възникват въпроси кой е наредил на българските фирми да отидат под строй и да вложат 1 млрд в тази банка. Това може да направи само някой от правителството и никой друг”, заяви проф. Гечев. Той обърна внимание и на факта, че когато комисията се е събрала да отнеме лиценза на KPMG, двамата представители на българските държавни институции са гласували против. „Чии интереси се защитават и какво получиха срещу това? Това трябва да установи следствието, но съм сигурен, че те не са викани”, допълни проф. Гечев и поясни, че заради тази фирма ние плащаме 4 млрд. лв. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4777 |24.02.2016 Разцепление сред българските превозвачи на „Кулата” . 3| 4159 |17.02.2016 Московски: Подкрепям действията на българските шофьори на границата . 12| 5084 |27.01.2016 Р. Гечев: Ще настояваме да се разбере кой прибра разликата от сделката с ваксините . 8| 5531 |22.01.2016 Фрог научи: Джипита питат 4 институции за турския „Пентаксим “

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads