Реклама / Ads
0| 4244 |12.02.2020 НОВИНИ

Ще попречи ли коронавирусът на търговския мир между САЩ и Китай?

.
Продължава преброяването на щетите от коронавируса. Заболяването вече е взело над 1000 жертви в Китай, а заразените надхвърлиха 40 хиляди. Диагностицирани с опасното заболяване има и в още 24 държави. Очаква се пикът на коронавируса да е през март, а към момента изглежда, че Китай постепенно се стабилизира и броят на заразените остава сравнително постоянен. Един от големите въпроси, които тегнат над целия свят обаче продължава да бъде как епидемията ще се отрази на бизнеса.
 

Очаква се да има проблеми в изпълнението на търговската сделка между САЩ и Китай. Това бе една огромна крачка към затопляне на отношенията между двете държави и документ, който даде заявка за приключване на ожесточената търговска война.

Епидемията от коронавирус може да намали китайските покупки на американски селскостопански продукти през тази година, които бяха договорени в "първата фаза" на търговската сделка, постигната през януари, пишат от “Ройтерс”.

 

"Очакваме, че "първата фаза" от сделката ще позволи на Китай да внася повече храни и да отвори пазарите си за американските фермери, но със сигурност, докато наблюдаваме разрастването на епидемията от коронавирус, това може да окаже влияние върху размера на китайските покупки през настоящата година", посочи Робърт О'Брайън - съветникът на САЩ по националната сигурност по време на събитие в Атлантическия съвет във вторник вечерта.

 

Китай играе решаваща роля в световната верига на доставки и поради това вирусната епидемия може да се окаже доста разрушителна. В България вече внимателно се следи вносът от Китай, а според потребители има чувствително намаление на предпазни маски, например. Преди дни от “Български пощи” също заявиха, че преустановяват приема на пратки от Китай.

 

“Няма съмнение, че вирусът може да окаже влияние върху американската икономика, а също и върху световната икономика“, категоричен е О'Брайън.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4166 |05.02.2020 Тодор Кантарджиев: Коронавирусът се влияе от дезинфектанти . 2| 4383 |04.02.2020 Коронавирусът влиза в България? Трима със симптоми в Хасково . 2| 4206 |31.01.2020 Коронавирусът завладява Европа. Първи два случая във Великобритания . 1| 4118 |27.01.2020 Коронавирусът в Китай уби 80 души досега /обобщение/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads