Реклама / Ads
3| 6451 |08.02.2024 НОВИНИ

Ще заработи ли най-сетне местният парламент? Пореден опит за избор на председател на СОС

.
Източник: БГНЕС
Осми опит на Столичния общински съвет да си избере председател. Работата на общинския съвет е блокирана вече близо три месеца.
 

Според част от съветниците това заседание би трябвало да е и последно, защото на 13 февруари се навършат три месеца от старта на първото заседание на новия общински съвет. Според закона за местното самоуправление, ако три месеца СОС не е имал заседания, правомощията му се прекратяват от Общинската избирателна комисия.

 

От провеждането на изборите досега и след сформирането на новия общински съвет, нито един от съветниците не е получавал заплата, спрени са и десетки проекти, които трябва да бъдат парафирани от председателя на СОС.
 

Сагата започна веднага след изборите за общински съветници, след като ПП-ДБ-Спаси София издигнаха кандидатурата на Борис Бонев за председател. В различни интервюта той самият коментираше, че няма по-подготвена и подходяща личност от него за поста на председателя. След като неколкократно получи отказ от ГЕРБ-СДС да бъде подкрепен, а и той самият дълги години преди изборите мощно атакуваше работата на ГЕРБ в общината, Бонев потърси подкрепа при по-малките партии, но не успя да я намери и там.





От БСП, „Възраждане“, ИТН в СОС издигаха също свои кандидатури, които, обаче, не успяха да съберат нуждите гласове за подкрепа.
 

В края на януари от "Продължаваме промяната - Демократична България" - "Спаси София" осъзнаха, че Бонев няма шанс да събере нужната подкрепа, и се отказаха от кандидатурата му, като предложиха за председател общинския съветник Цветомир Петров. Преди дни в свое интервю кметът на столицата Васил Терзиев изрази оптимизъм, че именно на сесията този четвъртък ще бъде избран председател. "Г-н Петров номинирахме, аз съм оптимист, че ще успеем най-накрая да изберем председател на общинския съвет", каза Васил Терзиев пред журналисти.





Дни по-късно, в свое интервю, общинската съветничка от БСП Ваня Григорова съобщи, че „има "що-годе пълен консенсус" да се избере председател на СОС от ПП-ДБ-СС“. Григорова не спомена име, но по-късно бе уточнено, че става дума за Цветомир Петров, когото ПП-ДБ-СС издигнаха на последното заседание на общинския съвет.

 

Отделни общински съветници също излязоха с позиции в последните дни. Според Бонка Василева от ПП-ДБ-СС „Тези, които 18 години бяха на софрата и папкаха добре и като управляващи, и като опозиция, нямат интерес да бъде избран председател на СОС. Същите тези, които сега чертаят най-дебелите разделителни линии и морализаторстват през медиите“.
 

Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера пък съобщи, че е възможно СОС да избере консенсусна фигура до юли. „Две са възможните хипотези. Или той да бъде някой от големите политически сили, или да бъде от малките. Ако бъде избран кандидат, който е от по-малките, той не би могъл да наклони везните към някой от по-големите или към собствената си група. На него обаче ще му бъде изключително трудно да работи с всички. Ако бъде избран кандидат от ПП, има известни опасения, че може да се стигне до някаква форма на безобразия, т.е. злоупотреби", обясни Контрера. И допълни, че „като общински съветници вече сме в една абсурдна ситуация. За мен е абсурд за толкова време да не може да с постигне базово разбиране поне как да започнем работа“.
 
 
 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3193 |08.02.2024 Трети ден продължават протестите на земеделците . 4| 4023 |08.02.2024 ISW: Какво се крие зад руските удари в Украйна от 7 февруари . 0| 3271 |08.02.2024 50 са новите случаи на коронавирус у нас, един човек е починал . 14| 6746 |07.02.2024 Мощен взрив в завод за ракети „Искандер-М“,„Топол-М“ и „Ярс“ в Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads