Реклама / Ads
12| 5289 |04.05.2015 НОВИНИ

Шулева: Държавата прецаква хората в частните пенсионни фондове

.
Лидия Шулева
Трима бивши социални министри бистриха пенсионната реформа като за последно в "Лице в лице". Лидия Шулева, Иван Нейков и Тотю Младенов дадоха отговор на въпросите дали трябва да се ползват частните пенсионни фондове и дали трябва да има ранно пенсиониране.
 

Най-негативният момент в пенсионната реформа е увеличаването на възрастта. Никой не вика ура като му увеличават годините. Но без това не може, убеден е Иван Нейков.

 

Със забавянето на темпото на пенсионната реформа обещаваме ниска пенсия. Ако обещаваш ранно пенсиониране, означава – ниска пенсия, продължи той.

 

Пакетът от мерки на Калфин, съгласуван от синдикатите и работодателите, намалява случаите на ранно пенсиониране. Трябва да се обърне внимание на инвалидните пенсии, тъй като там има източване на пари, предупреди Тотю Младенов.

 

Съотношението заплата и осигурителен доход е 40%. Максималната пенсия при заплата от 600 лева ще бъде 240 лв., изчисли Лидия Шулева.

Тази система не може да даде висока пенсия. Да се промени, трябва да има частни пенсионни фондове, убедена е тя.

 

Не може да кажем какъв ще бъде резултатът от работата на капиталовите фондове, защото нямаме капиталови натрупвания. Това не бива да се разбира като лошо управляване на фондовете, уточни Нейков. За да онагледи какво има предвид, той даде следния пример: Посадили сме орех и искаме на петата година да ядем орехи. Не може да се случи. Трябва време. Затова, ако разубеждаваме хората и им казваме: „Дайте си парите в първия стълб, това ще е стратегическа грешка”, смята Нейков.

 

Тотю Младенов обърна внимание, че таксата на частните пенсионни фонодове е твърде висока. Защо таксата на частните фонодве е 5+1%, а не е1+1%?, пита той.

 

Това безспорно е така, трябва да се намали таксата. По-важният въпрос обаче е следният: когато се създадоха частните фондове, съотношението между парите, които отиваха в частните фондове беше 2% към 29,5%. Общата вноска от 29,5 се намали.  Тези 29,5 се намаляват до 17%. Това означава, че осигуряващите се в частните фондове ще бъдат ощетени заради загубата от 12% от солидарната система. Това трябва да се компенсира. Трябва да се каже причината защо се лишават българските граждани от тези 12%. Това не е възможност за избор, за който говорят, обърна внимание Шулева.

 

Огромният проблем е, че 14 000 българчета са напуснали училище, това създава по-късно риск в осигурителната система, допълни Младенов.

 

Кой провери кои са тези училища? Плащани ли са детски надбавки за тях? Защо рапортуваме, че училищата са пълни, като не е така?!, с основание попита Шулева.

 

Създаваме проблем, там където го няма. Пенсионните дружества предлагаха сами да се намалят таксите, но създадоха такъв закон за  таксата от 5%. Тогава да променят закона, продължи темата за високата такса на частните пенсионни фондове.

Попитан трябва ли да се вдигат социалните осигуровки, Нейков отговори: Без увеличаване на осигуровките няма да минем, тъй като трябва да се увеличат приходите. Можем да минем, ако ни е друга системата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 131| 16918 |03.05.2015 Н. Слатински: Простаци превзеха държавата . 14| 4922 |24.04.2015 Яне Янев: Енергийната мафия е по-силна от държавата . 6| 4759 |21.04.2015 Г. Свиленски: ГЕРБ постави държавата в неизбежност, за да наеме фирми без конкурс . 20| 5209 |20.04.2015 Дайнов: Или държавата спира да пелтечи и лъже, или протести!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads