Реклама / Ads
4| 4443 |05.06.2016 НОВИНИ

Швейцарците гласуват днес дали всеки да получава по 2500 франка месечно

.
Швейцария гласува днес на референдум, на който ще се реши дали всеки гражданин на страната да има гарантиран месечен доход от 2500 франка (2250 евро). Формулировката на въпроса е доста неясна – настоява се за промени в конституцията на страната, които да въведат „безусловен базов доход, гарантиращ хуманното съществуване и участието на цялото население в обществения живот”, съобщава „Гардиън”.
 

Авторите на инициативата посочват, че предложението за 2500 франка на възрастен (и 625 франка за дете) е само работен вариант.
  Зад идеята стоят артисти, писатели и интелектуалци: публицистът Даниел Щрауб, бившият правителствен говорител Освалд Сиг, рапърката Франциска Шляпер, по-известна като Биг Зис, и др.
  Според Щрауб и колегите му фиксираният месечен доход ще даде възможност на хората да се занимават с важни дейности, които не са стимулирани от бизнеса – като опазването на околната среда и противодействието на климатичните промени. Освен това ще бъде увеличено и заплащането на работниците в сектори, където няма много желаещи за работа.
  Ако идеята за безусловния базов доход и неговия размер бъдат одобрени, ще се наложи Швейцария да увеличи финансирането на системата за социални помощи. По прогнозни данни на правителството, въвеждането на безусловен доход ще струва на бюджета 25 млрд. франка, които властите предлагат да бъдат събирани чрез вдигане на данъците. Някои активисти предлагат налози върху финансовите трансакции.
  Според последните проучвания около 60% от избирателите са срещу предложението, но въпреки това Щрауб мисли, че кампанията е постигнала някои от целите си.
  Идеята за безусловен базов доход се обсъжда и в страни като Финландия и Холандия. За разлика от Швейцария, във Финландия предложението се ползва от подкрепата на правителството. Правителството на Юха Сипиля във Финландия обмисля швейцрски експеримент през 2017 г.
  Аналогичен експеримент през 2017 г. се очаква и в Холандия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4403 |03.06.2016 Времето започва да се разваля от днес . 18| 8345 |28.05.2016 Хаджигенов: Днес си във властта, утре ти пращат 100 бопаджии като на Чоков . 0| 4086 |25.05.2016 Жълт код за силен вятър днес . 0| 4113 |22.05.2016 Слънцето пробива и се стопля днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads