Реклама / Ads
0| 3103 |09.01.2023 НОВИНИ

Швеция с условие за гласуване в Съвета на ЕС за приемане на България и Румъния в Шенген

.
Източник: Шенген
Постоянният представител на Швеция в ЕС Ларс Даниелсон, чиято страна пое ротационното председателство на Общността от 1 януари, заяви, че няма да инициира гласуване за приемането на България и Румъния в Шенген в Съвета на ЕС, докато не бъде постигнато споразумение с държавите, противопоставили се на присъединяването им, отбелязва БНР.
 

Той уточни, че Швеция никога не е била против приемането на двете държави в пространството за свободно движение.


Посланик Даниелсон каза, че шведското председателство ще проведе интензивни консултации как да се  действа по-нататък. "Това, разбира се, включва двете засегнати страни, както и държавите, които показват, че имат проблем с този процес. Също така отбелязваме, че част от причините, за да няма положително решение през декември, не са свързани пряко с европейски въпроси или такива, които са в прерогативите на председателството", каза още той.

 

„Ние вече започнахме двустранните консултации със засегнатите страни.  Кога тези дискусии ще дадат възможност отново да поставим въпроса на дневен ред на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи", не мога да кажа сега. Според нас, колкото по-бързо, толкова по-добре. Но ние не виждаме смисъл да го поставяме на дневен ред, докато не стане ясно, че има разумен шанс да постигнем одобрение в Съвета. Така че ще се опитаме да направим това по време на шведското председателство, но не мога да гарантирам, че ще се случи.

 

Това не зависи най-вече от нас, а от засегнатите страни“. През декември миналата година Австрия и Нидерландия блокираха приемането на България и Румъния в Шенген. И двете държави се противопоставят на присъединяването ни, а на северната ни съседка само Австрия. За да се постигне съгласие по въпроса, е необходимо единодушие на страните членки. По думите на президента Румен Радев тази година може да се очаква решение на въпроса най-късно до октомври. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2995 |08.01.2023 Швеция е сигурна в подкрепата на Турция за членството ѝ в НАТО . 1| 3115 |24.12.2022 ЦИК ще обсъди казуса с хартията за бюлетината от машините за гласуване . 2| 3076 |22.12.2022 Стефан Янев посочи, че не поставят задължително условие за участие в кабинет . 3| 3148 |21.12.2022 Подписват договор за доставка на гориво за АЕЦ ”Козлодуй” с Уестингхаус Електрик Швеция АВ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads