Реклама / Ads
3| 5741 |28.07.2020 НОВИНИ

Сигнал: Морално ли е председателят на Съюза на филмовитедейци да печели държавна субсидия за сметка на своите членове?

.
Източник: БГНЕС
За евентуален конфликт на интереси в разпределянето на субсидии за българско кино сигнализира един от членовете на Съюза на филмовите дейци. Дори се говори за корупционни практики.
 

Добре известен факт е начина, по който се играе с държавната помощ за филмовите дейци у нас. Нещо като публична тайна е, че едни проекти се саботират за сметка на други, често свързани с имената на “наши хора”. Казано на по-прост език - чиста шуробаджанащина. Причината - кой получава субсидия за своя проект зависи от шепа хора - журито.

 

Най-скъпият проект, който е с награден фонд от 1 милион лева, е този за игрален филм. Пример за порочните практики е фактът, че той е бил спечелен от председателя на Съюза на българските филмови дейци.

 

“Проблемът е не толкова от юридически или административен характер, колкото от морално естество. Оказва се, че председателят на СБФД, който по същество и по устав е представител и защитник на интересите на филмовата общност на членовете на тази организация, се възползва от специалния си статут, за да изпревари в конкуренцията на едно държавно регулирано “състезание” за спечелване на публични средства редица членове на ръководената от него организация”, посочва в сигнала си до нас Александър Донев, Председател на контролната комисия на Съюза на българските филмови дейци.

 

“Въпросът ни най-малко не се отнася до качествата на проекта на председателя на СБФД. Проблемът е в загубеното чувство за почтеност и на елементарна представа какво въобще е допустимо и какво не за един човек, облечен в публична власт”, допълва още в сигнала си Александър Донев.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 55025 |17.07.2020 Ген. Валери Григоров с остър сигнал: „Делта гард“ готви грандиозна провокация на протеста, праща пет автобуса с охранители . 10| 4521 |15.07.2020 Председателят на АЛДЕ: Срамно е, че екстремисти атакуват Доган и неговия имот . 13| 11239 |09.07.2020 Председателят на синдиката в ДНСК напуска ГЕРБ и иска проверка на сараите в ”Росенец” . 28| 10146 |29.05.2020 Христо Иванов: Иван Гешев приключи морално мандата си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads