Реклама / Ads
31| 5011 |21.07.2008 НОВИНИ

Симеон спасява коалицията, ФБР прави „черен" списък

.
Акция за спасяване на правителството стартира от днес. Пръв в нея се включва Симеон Сакскобургготски. Лидерът на НДСВ започва неформални срещи с политици и държавници от страни членки на ЕС.
 

На тях той ще търси подкрепа за тройната коалиция, която навлезе в четвъртата година на своето управление с остри критики и скандали около доклада на ОЛАФ и вота на недоверие, който се очаква да внесе опозицията. Царят сам предложил този воаяж в европейските столици, за да задейства лобистки кръгове, които да смекчат тона на критиките от Брюксел. Очаква се техният брой да се засили след излизането на доклада на ЕК за България на 23 юли.

car.jpg
снимка Вяра Йовева

Същевременно усилено се водят разговори и с американската администрация да даде рамо на кабинета „Станишев" след доклада. Самият премиер е уверил Вашингтон и Брюксел, че правителството като цяло и МВР, ДАНС и прокуратурата в частност, са готови за операция „Чисти ръце". Тя щяла да обхване сивия сектор на икономиката, „белите якички" извън закона, връзките на политически кръгове с организираната престъпност, политическия „чадър" над контрабандните канали и финансирането на партиите. Планът се обсъжда и с редица партньорски служби.

Междувременно стана ясно, че офисът на ФБР в София е изготвил списък на „рискови български бизнесмени". В него влизат хора, които са натрупали богатство по съмнителен или престъпен начин, както и такива, които са застрашени от рекет, убийство или отвличане. В рисковата група влизали доста известни наши предприемачи. Имало и графа за политици, която се оглавявала от известни партийни функционери. Описани били техните връзки със съмнителни групировки, както и бизнесите, с които са свързани. Списъкът не е нещо ново за феберейците, само периодично се променят местата в класацията. Преди няколко години на четвърто място в такава една класация те бяха поставили банкера Емил Кюлев. Месеци по-късно той бе застрелян на правителственото трасе - бул. „България", пред обективите на камери на службите.

От зорките очи на агентите на Бюрото не бил убягнал и фактът, че бивш министър, сега депутат, се движи с няколко души охрана от НСО, научи Frognews.bg от свои източници.

Списъкът е само част от подробен доклад за обстановката в България, който е подготвен за новия посланик на САЩ в София г-жа Нанси Макълдоуни. В българските дипломатически среди се говори, че г-жа Макълдоуни била инструктирана да засили натиска върху българските управляващи за бързи резултати в борбата с корупцията по върховете и с мафията. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 12615 |19.07.2008 Поли Карастоянова стана съветник на Симеон Сакскобургготски . 24| 4763 |18.07.2008 Б. Борисов: Крадците в правителството са проблем на България . 1| 6630 |14.07.2008 Шарл Азнавур прави дуети с най-известните певци . 4| 4946 |11.07.2008 ЕК: Над 50% от 15-годишните българчета не могат да четат правилно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads