Реклама / Ads

6| 4154 |05.05.2020 НОВИНИ

Д-р Симидчиев: Трябва да свикнем с нещо, което наричаме новото нормално

.
Д-р Александър Симидчиев
Важно да разберем като общество, че трябва да свикнем с нещо, което наричаме новото нормално. Знаем твърде малко за този вирус и трябва да сме готови на различни сценарии. Вирусът когато тръгне да мутира, няма да мутира към по-опасен вирус. Това не е обичайното положените.

Това заяви пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев, който е част от Медицинския съвет.

 

"Започваме да познаваме какъв е вирусът, какво прави той. Но за по-продължителен период ще продължим да спазваме физическа дистанция, особено в затворени помещения, да ходим с предпазни средства, да мием ръцете по-често", каза още той.

По отношение на заразените медици пулмологът е категоричен, че те работят във високо рискова среда и там дори и при малки несъответствия - като неосигуряване на предпазни средства или неспазване на процедурата по носене на тези предпазни средства, могат да се получат пробиви.

 

Вирусът е особено заразен в колективи като домовете за възрастни хора, където също има бум на заразените. Висок е рискът за хората над 65 години, особено със съпътстващи заболявания.

 

Хубаво е, че този вирус преобладаващо не засяга по-младите колективи. По-здравите организми вирусът не ги бута толкова силно, каза д-р Симидчиев.

 

Медицинският съвет към Националния оперативен щаб провежда виртуално заседание два пъти седмично, а веднъж седмично се обновяват насоките, които дават на лекарите. На заседанието снощи в документа са включени няколко нови раздели.

Включително насоки, как да бъдат класифицирани пациенти, които са починали от някакво заболяване, дали те да бъдат класифицирани като починали от COVID-19 или дали от основното си заболяване.

Това е насока на СЗО и за да има точна статистика, е важно да имаме много точни дефиниции, заяви д-р Симидчиев.

 

COVID-19 може да е основното заболяване, което е довело до смъртта, може да е съпътстващо заболяване, което съпътства други заболявания, които са довели до смъртта.

 

Във връзка с последния случай с починалата лекарка от Спешен център - София, която е имала два отрицателни PCR теста, д-р Симидчиев обясни, че вирусът заразява горните дихателни пътища, но истинската му същност е, когато мигрира към долните етажи на дихателната система.

 

Когато той мигрира по-ниско понякога той бива изчистван от горните дихателни пътища и когато вземем проба за PCR - тя може да излезе отризателна, защото той е мигрирал. Проблемът не е в това, че тестът не е точен, а че мигрира на различни места в тялото, допълни още д-р Симидчиев.

 

Той препоръча различните видове тестове да бъдат сглобени в стратегия на тестовете, за да знаем какво търсим, кога го търсим и какво ще открием.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 8| 9939 |05.05.2020 Доц. д-р Станчо Станчев: Гергьовският празник и в кризата трябва да събуди българското в българите . 7| 4434 |04.05.2020 Александър Симидчиев: Медицинският експертен съвет продължава да функционира . 4| 4173 |01.05.2020 Димитър Манолов: Скъпи капиталисти, не може да ядете пари, трябват ви хора . 7| 6577 |30.04.2020 Йонко Мермерски: Това безумно стресиране и плашене на хората, мишкуване и убиване на икономиката трябва да се спре!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ