Реклама / Ads
8| 5216 |08.07.2020 НОВИНИ

Д-р Симидчиев: Опасно е да се разглеждаме като детска градина. Важне е защо нещо се прави

.
Пулмолог д-р Александър Симидчиев
Истинската опасност е да се разглеждаме като детска градина, защото там ти казват какво да ядеш, кога да спиш. Когато хората разберат защо не трябва да правят нещо, те няма да го правят. Трябва да казваме на хората защо нещо е необходимо и да им обясняваме, а не само да казваме какво не трябва да се прави. Винаги обяснявам, че носенето на маски е за да пазим другите хора, а не да предпазваме себе си или да ни затварят устата. Хирурзите носят маски, за да пазят пациентите си.
 

Това каза в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия Евроком, пулмолог д-р Александър Симидчиев.

 

По думите му всяка непоследователност носи съмнение, а това поражда недоверие. Когато се работи с факти е допустимо да се променя мнението, но трябва да се обяснява защо е тази промяна.

 

Д-р Симидчиев нагледно илюстрира разликата между педагогиката и андрагогиката, която е преподаване на възрастни хора: "Когато се преподава на деца се пълни празна чаша с вода. Когато се преподава на възрастни, се налива вода в пълна чаша, а това означава да мотивираш хората да отлеят от ненужната вода, за да допълнят с нова, да се откажат от предразсъдъците си и да добавят нови знания."

 

Инфекцията продължава да заразява. Част от тези обявени днес 188 души със сигурност имат симптоми. Не всички, които са заразени имат оплаквания. Някои от тези с оплаквания може да влязат в болница, а някои от тях ще стигнат до интензивно отделение. Това са проценти, които са идентични във всички страни. Вече знаем как да лекуваме вируса, заради това хората, които са в тежко състояние в болница  са много по малко.

 

На вируса може да се противопоставим с нашето поведение.  Има две държави в Европа, които имаха различно поведение - Англия и Швеция. И двете първоначално решиха да оставят хората да правят каквото си искат.  В Англия промениха подхода рязко и това обърка хората допълнително. Вирусът заразява еднакво, но когато не е ясно какво и как трябва да се прави хората, те се объркват и това не е полезно за тяхното предпазване.

 

В книгата „Вклинената държава“ се разглежда политическата ситуация в САЩ, където двете политически партии се опитват да разцепят в две различни посоки обществото, но истината винаги е някъде в центъра.

 

Познавам хора и от двете страни на мненията, работил съм с тях, те са стойностни хора и специалисти, но не трябва да има крайности в позициите. Факт е че 6 месеца по-късно ние се справяме по-добре, защото научихме повече, въпреки че вирусът не се е променил, но имаме много по малко тежко болни.

 

Преживяваме резултатите от нашето поведение в момента. Кихането, пеенето, прегръщането в агитки и т.н. , всичко това  води до сегашната ситуация.

 

По мои изчисления най-малко 200 души са били заразени по време на последния футболен мача, което означава, че те са се удвоили. До края на седмицата ще разберем колко са заразените.

 

По думите му най-позитивния сценарий е хората да спазват сами елементарни мерки – миенето на ръце, носенето на маски и дистанцията, а негативния сценарий е да бъдем в двете крайности.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6286 |03.07.2020 Вижте как ”Пътна безопасност” в Несебър разкарва нагло жена, която сигнализира за застрашени деца /видео/ . 11| 9258 |30.06.2020 Ченалова: Чакането ни вече е опасно за самите нас . 19| 6541 |28.06.2020 Кантарджиев: При разговор вероятността да се заразим е малка, опасно е да се вика и пее . 5| 4677 |20.06.2020 Д-р Александър Симидчиев: Все още трябва да се съобразяваме с COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads