Реклама / Ads
4| 4642 |04.05.2015 НОВИНИ

Синдикалисти питат Калфин: Как старец ще гаси пожар и ще пази граница?

.
Източник: архив
Не повече от 50 години минимална възраст за пенсиониране за служителите в сектор "Сигурност".
 
Това поискаха синдикални и професионални организации в сектора в рамките на общественото обсъждане на законопроекта за промени в Кодекса за социално осигуряване.

Към момента няма икономически аргумент, който да налага промени в условията за пенсиониране в сектора, каза Иван Павлов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР. По думите му е важно да се разбере, че предлаганата с проектопромените на Кодекса за социално осигуряване възраст за пенсиониране на военни и полицаи от 52 г. и 10 м. е само стартова, а реалната предложена възраст е 55 години.

Минимална възраст от 55 години е изключително висока, особено за служителите, които изпълняват оперативни дейности като действащи пожарникари, коментира Венцислав Станков, вицепрезидент на Национален синдикат на пожарникарите и спасителите в България "Огнеборец".

"Как очаквате старци да гасят запаленото ви имущество и да пазят границата?", попита Иван Павлов. По думите му ефектът от дейността на пожарникар на 55 години ще е същият като този, който предизвиква естетическата гледка от танца на 53 годишна балерина.

Според Павлов е откровена лъжа тиражираното, че от страна на Европейската комисия има натиск за въвеждане на минимална възраст за пенсиониране в сектор "Сигурност". Хората, запознати с документите на ЕС и препоръките от 2013-2014 година, знаят, че не се съдържа дори и запетайка, касаеща служителите в сектора, посочи Павлов.

Редно е и да бъде създаден фонд към Държавното обществено осигуряване за служителите в сектор "Сигурност", смятат професионалните и синдикалните организации в сектора, защото така според тях ще стане видно какви са постъпленията от работещите в системата.

Годишно от сектора се пенсионират около 2000- 2500 човека, като над половината са над 55 годишна възраст, а към 1200 са под тази възраст. По-младите са тези, които извършват оперативни дейности, отчетоха работещите в системата. Според тях трябва да се направи проучване за продължителността на живота на оперативните работници.

От социалното министерство предлагат въвеждане на възраст за пенсиониране - 52 г. и 10 м. от 1 януари 2016 г. и плавно увеличаване с по два месеца годишно до достигане на възраст 55 г. Изискването за осигурителен стаж е 27 г. В момента няма изискване за възраст. Военните и полицаите се пенсионират при 27 г. стаж, от които 18 в системата.

Предложените промени в КСО ще доведат до невероятна вълна от напускане на служители от сектор "Сигурност", които отговарят на сегашните условия за пенсиониране, ще последват кадрови промени в системата, смятат още от синдикалните и професионалните организации.

Работещите в системата посочиха, че са подготвили десет предложения за промяна в условията за пенсиониране, но нито едно от тях не е отразено в предложените проектопромени. Те не изключиха и вероятността да излязат на протест, ако управляващите не се вслушат в исканията и предложенията им.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4252 |23.03.2015 Глобиха с 1000 лв. възпитател от интернат, биел децата . 3| 4655 |22.03.2015 Калфин: Ще осигурим работа на обезкуражените . 6| 4596 |17.03.2015 Калфин: Липсва координация и диалог между партиите в коалицията . 23| 4446 |15.03.2015 Ивайло Калфин: Няма движение по ангажиментите, поети от нас, не е добре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads