Реклама / Ads
6| 4560 |17.03.2015 НОВИНИ

Калфин: Липсва координация и диалог между партиите в коалицията

.
Ивайло Калфин
Липсва ефективен механизъм за координация , липсва и диалог между партиите в коалицията. С тези два пункта вицепремиерът Ивайло Калфин обясни в "Още от деня" позицията на АБВ да преразгледа подкрепата и участието си в управлението.
 
Той коментира и прогнозата на "Галъп", че при евентуални избори АБВ няма да влезе в парламента като заяви, че такава е била прогнозата на агенцията и на предишните парламентарни избори. Според Калфин има спад и в подклепата на другите партии.

За 16-те млрд. лева – там имаме ясна позиция, укорени са такива като мен за липса на съгласуваност. Със споразумението не се взема заем, а се осигуряват сътрудниците, които да се споразумяват за него. За съжаление през 2015г. държавата има огромни плащания, каза Калфин.

Той говори и за пенсионната реформа. Според него за миналата година средната възраст за пенсиониране е 57 години, което е изключително ниска възраст. Ако нищо не се пипа системата ще бъде зависима от бюджета и няма да има НОИ, а това води до ниски и мизерни пенсии. Всеки вижда, че тази система не работи, а с демографските процеси я обричаме, заключи министъра. В края на месеца ще с представят пакет с реформи. Не чакам да има пълно щастие, а отговорност. Очакваме да разберем колко са не събраните вземания. Има фирми с огромни дългове към НОИ, те дължат много пари, а са почти умрели или във фалит. Може да се повиши процента на несъбираемост на осигуровките, предупреди Калфин.

Действително има злоупотреби с инвалидните пенсии. Парите трябва да се насочат към тези, които имат нужда. Искаме цялостна промяна в ТЕЛК, след медицинската експертиза експертите да кажат каква е степента на увреждането. Хора с увреждания могат да работят, категоричен беше Калфин.

10-15 години са нужни с бъдещите реформи, за да се достигне до по-самостоятелен пенсионен фонд, който да не е зависим от бюджета. Целта е да бъде осъществена пенсия, която е сравнително близка до вземаната заплата. Работят се различни варианти. Универсалните пенсионни фондове и капиталовите сметки трябва да имат своето място в системата, обобщи Калфин Бизнесът с раждане на деца и семейните помощи ще бъдат обект на коренно различен подход, ще се стимулира отговорното родителство, завърши министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 4384 |15.03.2015 Ивайло Калфин: Няма движение по ангажиментите, поети от нас, не е добре . 5| 4286 |06.03.2015 Калфин: Не аз предлагам облагане на работещите пенсионери . 50| 5482 |02.03.2015 Калфин: 570 млн. лв ще отидат за семейни помощи . 29| 4863 |19.02.2015 Калфин: Този заем ни е нужен; той няма да повиши задлъжнялостта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads