Реклама / Ads
0| 2143 |16.10.2024 НОВИНИ

Синдикат „Образование” настоява за 21% ръст на учителските заплати

.
Източник: БГНЕС
Увеличение с 21 процента на учителските заплати предлага Синдикат „Образование“ към Конфедерация на труда „Подкрепа“.
 

За това информира кореспондентът на БТА във Велико Търново Николай Венков, цитирайки председателя д-р Юлиян Петров.

 

Д-р Петров е категоричен, че към момента има политическа воля от Министерството на образованието и от всички по-големи партии за увеличението на учителските заплати и дебатът е какво да бъде то. Предложението на синдиката е 21 на сто, което да гарантира 125 процента над средната брутна работна заплата за страната и то в края на годината, защото сега на база инфлация заплащането на учителите е около 110 процента над средната брутна работна заплата.

 




Следващото предложение на синдикалистите, което отправят към всички политически партии, е учителският труд да бъде заплатен в размер на 160 процента над средната брутна работна заплата. Искането е във връзка с промяната в Закона за висшето образование, според която академичните преподаватели получават 180 процента над средната брутна работна заплата. Това ще бъде отворена врата за младите учители, които с необходимите реформи да бъдат задържани в училищната система. Така след селектирането им най-добрите ще останат на работа, защото много често директорите се стремят да имат учители, но нямат възможност да избират най-добрите, посочи д-р Петров.

 

Статистиката недвусмислено демонстрира, че в началото на годината 10 процента от работещите в училищата са пенсионери или в пенсионна възраст, алармира председателят на Синдикат "Образование". При директорите този показател е бил дори около 20 на сто. Това показва, че в момента системата разчита на пенсионерите и ако ги няма тях, тя ще се оголи, изтъкна синдикалистът.





Има немалко млади учители, които са влезли в системата най-вече заради по-високите заплати, подчерта д-р Петров. Учителите до 35-годишна възраст са 15 процента, но те са в режим на непрекъснато текучество. Около 75 на сто от започващите работа в училищата до първите 3 години не издържат и отиват да работят нещо друго, което е голям проблем за България. Това трябва де е един от трите основни приоритета на всяко едно държавно управление и Министерството на образованието, смята д-р Петров. По думите му политическото решение учителите да придобият втора категория труд може би ще роди след това правилните отговори на тези въпроси.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2157 |16.10.2024 Народният театър ще обжалва решението за връщане на режисьора Александър Морфов . 1| 2206 |16.10.2024 Политически скандал: Германски висши държавници се срещат тайно с руски колеги в Баку . 1| 2138 |16.10.2024 28 октомври е обявен за неучебен ден за училищата в страната с изборни секции . 3| 6115 |16.10.2024 Валери Йорданов за ФрогНюз: Щастлив съм, че правдата започна да излиза наяве. Благодарен съм на правосъдието!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads