Реклама / Ads

6| 9793 |22.08.2020 НОВИНИ

Синдиците на КТБ го удариха на летни разпродажби

.
„Жегата“ в държавата подпали „инициативността“ на синдиците на фалираната Корпоративна търговска банка - Ангел Донов и Кристи Маринова. Вече шеста година търговете за активите на фирмите, които имаха дългове към ликвидираната през 2014 г. финансова институция, вървяха бавно и сякаш по предварително „задание“.

Очевидно сегашната ситуация, която разджурка властта, амбицира приближените до нея „смукачи“ на благини и апетитните парчета от баницата "КТБ" да излязат на светло в най-голямата жега. Какво по-подходящо време за осъществяване на поредния финансов удар от днешното?, пише Банкеръ.

 

Часове преди редакционното приключване на броя (сряда, 19 август), бившият директор на кредитирането в КТБ Геори Зяпков съобщи пред в. „БАНКЕРЪ“, че синдиците са подготвили поредна порция "подаръци" за богоизбрани. Донов и Маринова са предложили за публична продан вземания по кредити, отпуснати на „Сана Спейс Хотел Хисаря“ АД (фирмата е в производство по несъстоятелност), чието задължение надхвърля 46 млн.лв., твърди Зяпков.

 

Реално погледнато, резултатът от тази поредна "галимация" не е тайна за никого: бъдещият купувач ще се сдобие с пет хотела в най-атрактивните български курорти - Банско, Пампорово, "Златни пясъци", "Свети Константин и Елена“, Хисаря.

 

Търгът е насрочен за 25 август - в края на най-отпускарския месец, когато потенциалните купувачи са пръснати по света и у нас, а изборът на "единствения" е... почти предопределен. Първоначална цена за всички вземания също е подобаващо приятна - само 5.9 млн. лева.

 

Справка в Търговския регистър показва, че КТБ е основен кредитор на собственика на хотелите - „Сана Спейс Хотел Хисаря“ АД , а цената на продаваното задължение

 

се е „сринала“ около осем пъти

 

- от над 46 млн. лв. до 5.9 млн. лева.

 

Пред в. „БАНКЕРЪ" Зяпков обясни, че в тази сума влизат и директни кредити към собственика на капитала - „Корси маунтин рисорт“ АД, по които собственикът на хотелите е встъпил в дълг.

 

Резонно се явява въпросът "Защо синдиците искат да продадат вземанията по тези кредити на цена, която е повече от промоционална?“ И то при положение, че производството по несъстоятелност на „Сана Спейс Хотел Хисаря“ АД продължава, а те са основен кредитор и съдът е назначил синдик на дружеството по тяхно искане?

 

Да не говорим, че няма никаква логика имуществото на дружеството длъжник да не бъде осребрено по единствения смислен начин за постигане на максимална цена: чрез поетапни продажби - хотел по хотел, актив по актив.

 

Нормалното обяснение за случващото се едва ли се основава на т. нар. Програма за осребряване, одобрявана от основния необезпечен кредитор – Фондът за гарантиране на влоговете в банките. Защото негов председател е доскорошния главен адвокат на същите тези синдици – Матей Матев, твърдят хората от гражданското сдружение „Без страх“. И задават въпроса - кой и как оценява тези стойности?

 

Нещо повече - те твърдят, че начинът, по който са направени тези оценки, е повече от енигматичен. Което води до следващото логично недоумение "Как и защо намаленията са в пъти под пазарните и балансовите стойности на активите?"

 

От сдружението задават и други въпроси, на които (поне до момента) никой не иска да отговори или да обясни кое как се случва и защо. Ето защо би било добре, ако Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) и Специализираната прокуратура

най-после се вземат в ръце и се заинтересуват от случая.

 

Към проявения (евентуално) от тях интерес, би трябвало да се присъедини и министъра на финансите, който по закон играе доста важна роля в несъстоятелността на една банка.

 

Според сдружението, отговорите са ясни: „Ще станем свидетели на поредното ограбване на кредиторите на КТБ – друг ще стане основен кредитор и ръководител на несъстоятелността на дружеството, ще назначава синдик на дружеството, ще признава или натиска кредитори, ще определя фирмите за охрана, за поддържка, за доставки и за услуги, свързани с туристическия бизнес..., след което ще продаде с огромна печалба на когото трябва отделните активи и имоти“.

 

И напомнят, че към юни 2014 г., когато беше съборена КТБ, балансовата стойност на тези хотели е била 58 млн. лева. Освен това са на мнение, че със сигурност, поне за половината от тази стойност, е могло да се търсят инвеститори и евентуално – с тези пари да погасяват задължения към самата банка.

 

„Само за сведение – всеки един от имотите е напълно завършен, работещ или е годен да заработи веднага. Практиката на синдиците на банката показва, че за определени апетитни активи на КТБ първоначално определената цена абсолютно винаги намалява драстично - поради „неявяване“ на потенциални купувачи на вземанията. И накрая, както в конкретния случай, ще се яви нов кредитор на „Сана Спейс Хотел Хисаря“ АД, респективно - собственик на петте хотела, за сумата от около 2-3 млн. лева“, посочват от сдружението.

 

Кои са хотелите?

 

Отговорът на този въпрос, дават запознатите с кухнята на фалираната банка.

Става въпрос за „Къща „Калина“ в Банско (където Иван Искров бе сниман как пее с Цветан Василев „Назад-назад, моме Калино“), „Белмонт“ - в курорта Пампорово, „Глициния“ - в курорта „Златни пясъци“, „Сана“ - в комплекс „Св. св. Константин и Елена“ във Варна, и хотел „Сана спейс“ в Хисаря. Всеки един от тях, като напълно завършен актив, струва в пъти повече“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 22| 6675 |11.08.2020 ”Златни” обществени тоалетни за над 400 000 лева изникнаха в столицата . 13| 5799 |08.08.2020 Граждани организираха фест край летните сараи на Доган /видео/ . 6| 4230 |28.07.2020 След обществен натиск: Пътят към летния Сарай на Доган остава общински . 7| 6456 |11.07.2020 На хората от Пазарджик (лоното на Пеевски) рязко им се е приходило на плаж до летния сарай на Доган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ