Реклама / Ads
3| 7460 |12.12.2018 НОВИНИ

Христов и Зяпков: Трупът на КТБ все още мирише, продължават да разграбват ”кухата” банка

.
Бившите администратори на КТБ Георги Зяпков и Георги Христов
Продължаваме да водим битка, за да докажем, че са фалшифицирани документи за 12 милиона, с които две фирми искат да приберат от КТБ. Поканихме лично Сотир Цацаров да изпрати екип, който да провери нашите твърдения. Освен наказателното дело срещу нас има заведени от синдиците още над 120 дела с цел да се източва банката за адвокатски хонорари. Вече имаме успех по тези дела, защото имаме сили, знания и умения да се справим и с тях.
 

Това заявиха в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ двама от бившите администратори на КТБ – Георги Христов – един от четиримата изпълнителни директори и Георги Зяпков – директор на  Управление „Кредитиране“. Участието им бе ананонсирано като разказ за  това как финансовата некрофилия  над банката не спира.

 

Христов и Запков обясниха за казуса, по който по тяхна инициатива, заедно с организацията, която обедини ощетените вложители от банката – НПО „Ние, Гражданите“ са внесени множество сигнали за опит да бъде източена банката чрез фалшифициране на документи от страна на синдиците на КТБ и две фирми  - „Арда строй“ и „Аполо инженеринг“. „Става въпрос за една предвидена за разпределение между кредиторите сметка. Две фирми от необезпечени кредитори стават обезпечение по усмотрение  на синдиците посредством едни договори, които ние твърдим, че никога не са подписвани от нас“, заяви Георги Христов.

 

Припомняме , че в интервю за Фрог нюз двамата бивши администратори подробно обясниха механизма на фалшифициране на документи от страна на синдиците на банката и двете фирми.

 

Тези две фирми имат депозити и при затварянето на банката  парите остават затворени. Става въпрос за 12 милиона лева. Нещо се случва 2017 г. и тези синдици подреждат  двете фирми на първи ред, като обезпечени и то въз основа на договори от преди 20 юни 2014 година, преди затварянето на банката.  "Подписите" са на двама от изпълнителните директори  - Георги Христов и Александър Панталеев. „Ние твърдим, че никога не сме подписвали такива документи, но прокурор Варадинова отказва проверка защото не е получава, нито от фирмите, нито от синдиците оригиналните  договорите за експертиза“, заявиха още бившите администратори.

 

„Това е специално измислена схема за тези две фирми. В самите сигнали сме предположили и сме представили много по сериозни финансови облаги, допускаме  че не става въпрос само за тези 12 милиона.“

 

Според Христов „Аполо инжинеринг“ е по-интересната фирма.  Възможно е тя първо да има обещание, че ще се уреди тяхното вземане, а след това и други неща. Фирмата е лицензиран търговец на оръжия и банката е издавала гаранции по договори на тази фирма, познаваме дейността й.  В момента режима за издаване на лицензите е под шапката на министъра на икономиката Караниколов, който всички свързват освен с Делян Пеевски и със странните сделки около оръжейният завод „Дунарит“.


Георги Зяпков коментира, че най-фрапиращото е, че след толкова сигнали до Софийска градска и Апелативна прокуратуратури, институции и потенциално ощетени компании дори принципалът на  Фондът за гарантиране на влоговете (ФГВБ ) – Министерството на финансите не поиска да разгледа случая. Имаме писмо от финансовия министър г-н Владислав Горанов, че не е компетентен да се занимава със синдиците на КТБ и несъстоятелността на банката, въпреки че поне в три члена от закона именно той е посочен като отговорен за тяхната дейност.

Вече има внесен сигнал и до Върховна касационна прокуратура.

 

Странното е, че освен всички тези министерства и дружества, всъщност ФГВБ е кредитор и то необезпечен. Фондът е пререден от тези две фирми. Всъщност ако се осъществи схемата на синдиците на КТБ „Аполо инженеринг“ и „Арда строй“ точно Фондът ще получи  10 милиона лева по –малко.

 

„Нито едно от тези дружества, в които има държавно участие няма никаква реакция. Ние сме изпратили сигнали освен до министрите и  до всички тях“ , коментира още Зяпков.

 

„Вчера внесохме сигнал до Сотир Цацаров, в който събрахме всички документи, посочихме и всички пороци на решенията на  прокурорите да откажат проверка. Поканихме екип на главния прокурор да дойде на заседанието през януари, когато трябва да бъдат представени „оригиналите“ на въпросните договори на „Аполо инженеринг“ и „Арда строй“ и да ги изземат. Аз съм готов веднага да предоставя всичко необходимо за да експертиза, че подписът ми там е фалшифициран“, беше категоричен Георги Христов.

 

Как се развива съдебно казусът  може да видите отново в наш материал ТУК

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4543 |08.12.2018 Румен Христов: Възможна е коалиция с ДСБ за евроизборите . 1| 3841 |05.12.2018 М. Христова: Крусев косвено призна, че има нарушения при ремонта на ”Графа” . 7| 5002 |18.11.2018 Иво Христов: Готовността на президента за разговор с Борисов не е покана за среща . 11| 4408 |14.11.2018 Румен Христов: Протестите ще съборят кабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads