Реклама / Ads
1| 5101 |09.05.2019 НОВИНИ

Синдиците на КТБ връщат по-малко пари от наличните в банката преди затварянето й /документи/

.
Синдиците на КТБ Кристи Маринова и Ангел Донов
Синдиците на КТБ Ангел Донов и Кристи Маринова обявиха вчера, че от днес започва изплащането на суми от първата частична сметка за разпределение на приети вземания към КТБ АД (н). Това по принцип е добра новина, защото много хора я очакват. Лошата новина обаче е в сумата, която е се разпределя - 570 млн. лева.
 

От последния отчет на КТБ преди да бъде затворена банката е очевидно, че в нея има 518 милиона лева, както и вземания от банки в размер на 131 милиона лева или общо парични средства за близо 650 милиона лева. Въпросът е какво всъщност са събрали синдиците? Ако изобщо са събрали нещо къде е то?

 

„Изплащането на сумите от първата частична сметка се извършва чрез клоновата мрежа на „УниКредит Булбанк” АД, като таксите и комисионите за извършваните операции се дължат от лицата, получаващи средствата, и са съгласно тарифата за таксите и комисионите на „УниКредит Булбанк” АД.“, посочват още синдиците на КТБ в обявлението си. Това звучи доста изгодно за обслужващата банка, защото става въпрос за получаване на надгарантирани суми, т.е. над 196 000 лв.

 

От обявлението на синдиците става ясно още, че частичната сметка е изготвена в изпълнение на разпоредбата на Закона за банковата несъстоятелност  и е одобрена от Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Това означава, че във Фонда са наясно, че синдиците не са събрали средства, както и че са изхарчени дори средства от наличните преди затварянето на банката. Наясно са и вложителите.

 

Освен това от публикувания списък се вижда, че няма да бъдат разпределяни 570 млн. лева., а 534 млн. лева. Това е с 36 млн. лева по-малко, които са заделени по дела на вложители по списъка, които още не са приключили.

 

Още през 2016 г. бяха отправени редица въпроси както към министъра на финансите Владислав Горанов, така и към тогавашния шеф на Фонда Радослав Миленков точно за липсващите пари в КТБ.

 

От публичните документи се вижда, че в баланса на банката към 31.03.2015 г., КТБ има пари по сметка в размер на 518 милиона лева, както и вземания от банки в размер на 131 милиона лева или общо парични средства за близо 650 милиона лева.  Точно след две години,  през февруари 2017 г. синдиците публикуват първата частична сметка за разпределение. Тя е за  570 милиона лева или с 80 милиона лева по-малко.

 


.

 

Това далеч не е единственият проблем на синдиците на КТБ.  Ако си спомняте съвсем скоро стана ясно, че две фирми – „Арда Строй“ и „Аполо Инженеринг“  мистериозно се появяват като първи и втори кредитор на банката и щяха да получат над 12 милиона лева.  За сагата с фалшифицирането на документи за тези суми многократно алармираха бивши администратори на банката, но прокуратурата, синдиците, Фонда, Министерството на финансите и всички компетентни органи упорито се правеха че виждат и не чуват. Вероятно защото и двете фирми са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Всичко за сагата може да видите ТУК, ТУК, ТУК и ТУК

 

Като капак на всички откази бившите администратори показаха и фалшифицираните им подписи, които очевидно са абсолютно идентични върху два нямащи нищо общо документа.

 

Вижте ги сами:   Това са последни страници от договорите за залог на Арда Строй и Аполо Инженеринг. Двата подписа на и. д. Христов и Панталеев са „откраднати“ от едно място и са поставени и на двата договора. Никой никога не е виждал документите в оригинал, въпреки, че бяха поискани и от съда. Бившите администратори на банката продължават да твърдят, че няма как, двамата директори да са се разписали по един и същи начин върху два документа през повече от два месеца. Вижда се с просто око,  че става дума за фалшификация. Договорите са с дати 05.04.2014 г. и 07.06.2014 г. и забележете – това са съботни дни!



.
Снимка: Публикуваните във Фейсбук страници от договорите за залог. (Подписите се виждат с разрешението на двамата изпълнителни директори.)
 

Екип Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3965 |04.05.2019 Връщат Ветко Арабаджиев от Испания . 1| 4111 |03.05.2019 Връщат Арабаджиев от Испания . 0| 3928 |02.05.2019 Връщат танкера ”Бадр” на Либия . 3| 3913 |30.04.2019 Глобени собственици на къщи за гости ще връщат 10 млн. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads